13:20 11.09.2019

Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

2 хв читати
Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7203 про скасування депутатської недоторканності.

Як повідомляє сайт Верховної Ради України, 11 вересня закон було повернуто з підписом президента. Він набуде чинності з 1 січня 2020 року

Як повідомлялося, 3 вересня Верховна Рада проголосувала за ухвалення в цілому законопроекту (№7203) про внесення змін до ст. 80 Конституції України, яким передбачено скасування повної недоторканності народних депутатів з 2020 року.

За таке рішення проголосували 373 народні депутати на пленарному засіданні парламенту у вівторок. Для остаточного схвалення конституційних змін, згідно з процедурою, потрібно було щонайменше 300 голосів.

Законом буде виключено зі ст. 80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані, а також що їм гарантується депутатська недоторканність.

У цій статті залишиться лише одна норма - про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за зневагу або наклеп.

Передбачено, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Верховна Рада IX скликання на своїй першій сесії в ніч на 30 серпня попередньо схвалила (в першому читанні) проект закону про внесення змін до ст. 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів.

Парламентські фракції "Батьківщина" та "Європейська солідарність" виступили за корекцію змін, які пропонується внести до ст. 80 Основного закону, щоб врахувати застереження Конституційного Суду і не допустити в подальшому оскарження закону про скасування недоторканності народних депутатів.

За процедурою, для голосування за зміну Основного закону парламенту потрібен висновок КС про відповідність законопроекту ст. 157 та ст. 158 Конституції.

Висновок щодо законопроекту №7203 КС надав у червні 2018 року.

У Верховній Раді VIII скликання не розглядали цих конституційних змін, посилаючись на те, що у своєму висновку КС звернув увагу, що, ухвалюючи рішення про скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати здатність політичної та правової системи України у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення нардепами своїх повноважень, функціонування парламенту.

Представник партії "Слуга народу" Руслан Стефанчук напередодні набуття Верховною Радою IX скликання своїх повноважень у коментарі журналістам наголосив, що в резолютивній частині висновку Конституційного Суду до законопроекту немає жодних зауважень, тому перешкод для його розгляду немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА