09:36 12.09.2019

Уряд Великої Британії оприлюднив частину документів про наслідки Brexit без угоди

2 хв читати
Уряд Великої Британії оприлюднив частину документів про наслідки Brexit без угоди

Уряд Великої Британії частково оприлюднив документи, що попереджають про можливі наслідки виходу країни з ЄС без угоди, повідомляє Sky News.

П'ять сторінок документа, розміщених на сайті уряду, попереджають, що країна зіткнеться з негативними наслідками Brexit без угоди в перший же день.

Зокрема, в довідці йдеться про зростання громадських заворушень, "значне" підвищення цін на електроенергію, а також проблеми з постачанням продуктів харчування і ліків.

Також відзначається потенційне зниження здатності Великої Британії запобігати спалаху хвороб тварин через скорочення постачань ветеринарних препаратів і вживання термінових заходів щодо забезпечення доступу до чистої води в разі збою в поданні хімічних речовин. Хоча ймовірність цього вважається "низькою".

У документі також висловлюються побоювання, що Гібралтар недостатньо добре підготувався до Brexit без угоди.

У свою чергу "тіньовий" міністр із Brexit Кейр Стармер заявив, що документи підтверджують серйозні ризики Brexit без угоди.

"Абсолютно безвідповідально з боку уряду намагатися ігнорувати ці суворі попередження і перешкоджати тому, щоб громадськість бачила докази", - сказав Стармер.

"Борис Джонсон має тепер визнати, що він був нечесний із британським народом про наслідки Brexit без угоди", - додав він.

Документ про наслідки Brexit без угоди було розміщено після вимоги парламенту. Опозиційні депутати також вимагали оприлюднити приватні повідомлення між радниками прем'єр-міністра, зокрема у WhatsApp і Facebook, із приводу п’ятитижневого припинення роботи парламенту Борисом Джонсоном. Але уряд відмовив у цьому проханні, назвавши його "недоречним".

Напередодні парламент Великої Британії офіційно призупинив роботу до 14 жовтня. Отже, у парламентаріїв буде значно менше часу для того, щоб обговорити угоду з Брюсселем перед виходом країни з ЄС, запланованим на 31 жовтня. При цьому британський прем'єр Джонсон заперечує, що цей крок пов'язаний із бажанням вивести Велику Британію з ЄС без угоди.

Проте у понеділок парламентарії вдруге за останні дні проголосували проти проведення дострокових виборів у країні: Джонсон пропонував провести вибори 15 жовтня - до наміченого на 31 жовтня крайнього терміну виходу країни з ЄС.

Королева Великої Британії Єлизавета II підписала 9 вересня закон, який відкладає вихід країни з ЄС у разі, якщо до 31 жовтня 2019 року не укладено угоду з Брюсселем.

Відповідно до закону, Джонсон повинен попросити ЄС перенести крайній термін Brexit на 31 січня 2020 року. Мета цього заходу - уникнути "жорсткого" виходу з ЄС - без двосторонньої угоди з Брюсселем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА