18:26 13.09.2019

Порошенко пов'язує оновлення ЦВК із планами провести вибори в ОРДЛО на умовах РФ

2 хв читати
Порошенко пов'язує оновлення ЦВК із планами провести вибори в ОРДЛО на умовах РФ

Лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014-2019 рр.) Петро Порошенко заявляє, що повне оновлення складу Центральної виборчої комісії може бути пов'язане з перспективою проведення виборів на непідконтрольних уряду територіях на сході країни без передбачених Мінськими угодами умов гарантування їхньої безпеки, тобто на умовах РФ.

"Мотиви рішення слід все ж шукати не у минулому, а у майбутньому. Особливе занепокоєння викликають вибори на окупованих територіях. Все більше сигналів, що без виконання безпекового компоненту Мінських угод вони можуть відбутися на російських умовах. Несподівана заміна комісії може бути пов'язана саме з цим", - написав Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За його словами, голосуючи за звільнення колишнього складу ЦВК, парламентська більшість "вистрілила собі у ногу" і поставила під сумнів легітимність і президента, і парламенту.

"Адже комісія, яка не пропрацювала і року, бездоганно провела дві виборчі кампанії. Міжнародні організації і спостерігачі вибори президента і ВР визнали такими, що відповідають європейським стандартам", - зазначив Порошенко, подякувавши членам ЦВК за проведення двох чесних виборів у 2019 році.

Раніше в п'ятницю Верховна Рада підтримала подання президента України Володимира Зеленського на дострокове звільнення всіх 16 членів Центрвиборчкому.

У вересні 2018 року Верховна Рада внесла зміни до законодавства, збільшивши кількісний склад Центральної виборчої комісії з 15 до 17 членів. Після цього парламент призначив 14 нових членів ЦВК. Усі фракції та групи Верховної Ради VIII скликання делегували своїх представників, за винятком "Опозиційного блоку".

10 вересня 2019 року президент України вніс до парламенту подання про звільнення всіх членів ЦВК. 11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування рекомендував парламенту підтримати його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА