19:16 14.09.2019

Члени Кабміну спільно з нардепами готуватимуть до прийняття закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

3 хв читати
Члени Кабміну спільно з нардепами готуватимуть до прийняття закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що залучені до переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі представники українського уряду почнуть роботу з депутатами Верховної Ради з підготовки до голосування за закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

"Дуже багато деталей в цьому законі, які необхідні компроміси з обох сторін нам потрібно зробити, щоб нарешті на нашу землю прийшов мир. Це буде складна робота. Я не можу сказати, в якій формі це буде, чи будуть внесені зміни в існуючий (закон - ІФ) - в кінці кінців, голосувати нашим депутатам", - сказав він на брифінгу в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в суботу в Києві.

За його словами, частина членів українського уряду, залучена в переговорний процес щодо Донбасу, починає діалог з депутатським корпусом з цього питання.

Зі свого боку, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер підкреслив, що приймаючи необхідні законодавчі ініціативи відповідно до Мінських угод, Україна підкреслює, що Росія повинна виконувати свою частину зобов'язань.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був прийнятий у вересні 2014 року і почав діяти 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

6 жовтня 2017 року Верховна Рада VIII скликання продовжила на рік термін дії цього закону, який повинен був втратити чинності 18 жовтня 2018 року.

Влітку і восени 2018 року спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляв, що Київ опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу. Також закликали Київ продовжити дію цього закону в диппредставництві Європейського Союзу в Україні та посольстві США.

14 вересня 2018 р тодішній міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив переконання, що продовження закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей важливе, задля протидії провокаціям РФ щодо зняття санкцій. Через кілька днів міністр також зазначив, що пролонгація закону можлива в разі прогресу в питанні звільнення політв'язнів і заручників.

1 жовтня перший віце-спікер Верховної Ради VIII скликання Ірина Геращенко заявила, що від пролонгації закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО залежать подальші санкції проти Російської Федерації.

4 жовтня Верховна Рада підтримала президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) буде введений з дня набрання чинності відповідного закону терміном до 31 грудня 2019 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА