15:54 16.09.2019

Ягланд вважає за необхідне деполітизувати мандат комісара з прав людини для виконання зобов'язань в анексованому Криму

3 хв читати
Ягланд вважає за необхідне деполітизувати мандат комісара з прав людини для виконання зобов'язань в анексованому Криму

 Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що якщо мандат європейського комісара з захисту прав людини Дуні Міятович буде деполітизовано, то вона зможе виконувати свої обов'язки, захищаючи права людини, в тимчасово окупованому Росією Криму.

Таку думку він висловив у понеділок у Страсбурзі на своїй останній на посаді генерального секретаря РЄ прес-конференції.

Ягланд констатував, що позиція Ради Європи та її дії мають відповідати політиці невизнання незаконної анексії. "Ми не можемо робити що-небудь, що де-факто може визнати незаконну анексію. Але якщо ви подивитеся на наш мандат, то побачите, що ми не залучені в конфлікт як такий. Ми - для того, щоб захищати людей, і дії Ради Європи на цих територіях не повинні бути привнесені в конфлікт як такий. У нас має бути право працювати об'єктивно", - заявив він.

Генсек РЄ впевнений, що це "легко зробити правильно". "В нас є комісар РЄ щодо захисту прав людини (Дуня Міятович) з мандатом, який робить її повністю незалежною. В неї лише одне завдання. Якщо ви хочете відокремити захист прав людини від політичної боротьби, якщо наше занепокоєння - це права людини, то тоді це буде легко. Але якщо хтось хоче привнести це в політичну боротьбу, тоді все, що ми можемо сказати, це те, що ми не турбуємося про людей", - аргументував Ягланд.

Він висловився за те, щоб "визнати права європейського комісара з захисту прав людини такими, якими вони є". "Вона не є частиною цієї політичної боротьби, її посада - комісар із захисту прав людини", - наголосив генсек РЄ.

При цьому Ягланд зазначив, що "не Раді Європи вирішувати цей конфлікт, а Раді безпеки ООН і ОБСЄ". "Ми тут, щоб захищати індивідуальні права також на Донбасі, звідки в суді (Європейський суд з прав людини - ІФ) уже є низка заяв. (...) Це те, де ми беремо участь. І якщо потрібно знайти вирішення конфлікту на Донбасі, то має застосовуватися Європейська конвенція (про захист прав людини). Так, як це було в Північній Ірландії. Це було умовою для вирішення конфлікту. Те саме і щодо сходу України", - вважає він.

Ягланд також висловив задоволення у зв'язку з поверненням до РЄ російської делегації. "У мене хороші відчуття, тому що альтернативою був би той факт, що мільйони людей були б за межами системи захисту прав людини (РЄ), це було б "чорною дірою". Це негайно призвело б до створення нових ліній розмежування у Європі, що мало б руйнівні наслідки для Європи", - аргументував він свою думку.

Крім того, генсек РЄ вважає, що завдяки тому факту, що Росія залишилася членом цієї організації, це сприяло нещодавньому звільненню утримуваних осіб. "Скажемо інакше: якби вони не були членами в РЄ або якби Росія вийшла з членства або була б виключена, це дуже погіршило б ситуацію. Це моє переконання", - заявив Ягланд.

Ягланда обрали генеральним секретарем РЄ у 2009 році й переобрали на цю посаду в 2014 році. Його повноваження закінчуються в жовтні 2019 року, цю посаду обійме представник Хорватії Марія Пейчинович-Бурич, чиї повноваження в РЄ діятимуть до 2024 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА