20:47 17.09.2019

Лондон представить ЄС план нової угоди щодо Brexit лише перед самітом у жовтні

2 хв читати
Лондон представить ЄС план нової угоди щодо Brexit лише перед самітом у жовтні

Лондон веде переговори з Брюсселем щодо нової угоди з Brexit, однак, мабуть, не представлятиме ЄС конкретних письмових пропозицій до саміту ЄС 17-18 жовтня, повідомляє у вівторок видання The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді.

За даними газети, "команда (прем'єр-міністра Великої Британії Бориса - ІФ) Джонсона на цьому етапі відмовляється представити Брюсселю письмову пропозицію (щодо Brexit - ІФ) через побоювання, що вона буде або відкинута, або її публічно розкритикують; і цей крок викликав напруженість у відносинах з лідерами ЄС".

"Замість цього, вони (британська влада - ІФ) хочуть чекати майже до останньої хвилини до жовтневого саміту, перш ніж представити план ЄС - всього за два тижні до того, як Сполучене Королівство має покинути Євросоюз", - пише The Guardian.

Водночас, відповідно до джерел, Лондон поки що передав Брюсселю лише чернетку угоди щодо Brexit, з якої виключений пункт про "страхувальний план" ("бекстоп"). Також, зазначив один з джерел, Велика Британія і ЄС обговорювали альтернативи "страхувального плану", але письмових пропозицій на цю тему поки що немає.

У вівторок глава Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер доповів ЄК, що Лондон досі не зробив жодних пропозицій до угоди з Brexit.

"Страхувальний план" або "бекстоп" має на увазі можливість уникнути відновлення прикордонного контролю між Ірландією, яка є членом ЄС, і Північною Ірландією, яка входить до складу Сполученого Королівства. Для цього Великій Британії і після Brexit потрібно буде залишатися в митному союзі з ЄС - доти, поки не буде укладено нову торговельну угоду або сформульовані альтернативи жорсткому кордону.

У серпні Джонсон заявляв, що в разі скасування "бекстопа" очікується "швидкий прогрес" в укладенні угоди з Брюсселем, а Лондон незабаром повинен надати альтернативні ідеї для "бекстопа".

У Брюсселі, зі свого боку, неодноразово заявляли, що не мають наміру заново обговорювати основну частину угоди: угода про вихід Великої Британії з ЄС, в якій міститься спірний пункт про "страхувальний план".

Вихід Великої Британії з ЄС намічений на 31 жовтня 2019 року. Британський парламент прийняв закон, згідно з яким прем'єр-міністр країни Борис Джонсон, якщо до кінця жовтня не вдасться скоординувати угоду про Brexit c ЄС, повинен буде попросити у Брюсселя тримісячну відстрочку. Однак прем'єр раніше попереджав, що швидше "помре в стічній канаві", ніж проситиме про подібні речі ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА