11:49 18.09.2019

ВР ухвалила закон, що уточнює підсудність справ ВАКС

2 хв читати
ВР ухвалила закон, що уточнює підсудність справ ВАКС

Верховна Рада ухвалила закон, що уточнює порядок передання кримінальних проваджень Вищому антикорупційного суду (ВАКС).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за президентський проект закону (№1025) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи ВАКС у другому читанні та в цілому на засіданні в середу проголосували 323 народні депутати.

Згідно з запропонованими змінами, підсудність ВАКС, передбачена Кримінальним процесуальним кодексом як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів, поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від дня набуття чинності законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи ВАКС. Цьому суду будуть підсудні провадження, внесені до ЄРДР до набуття чинності цього закону, якщо досудове розслідування здійснює або здійснювало Національне антикорупційне бюро України та завершили прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Усі клопотання й обвинувальні акти в цих справах подаються слідчим суддям ВАКС, апеляційні скарги - до Апеляційної палати ВАКС. Якщо справи не розглянуті в першій та апеляційній інстанції до набуття чинності цим законом, такі провадження передаються до ВАКС для розгляду в установленому порядку.

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Як наголошується в пояснювальній записці до проекту закону, нині чинна редакція перехідних положень закону про ВАКС може призвести до того, що до Антикорупційного суду мають бути передані кримінальні провадження, які розглядають інші суди, в результаті чого до ВАКС надійдуть тисячі кримінальних проваджень, що не стосуються топ-корупції, провадження, у яких закінчилися терміни давності і які розслідували органи досудового розслідування з порушенням правил підслідності.

За словами представника президента в Конституційному суді Федора Веніславського, ВАКС "отримає понад 3000 кримінальних справ, які він буде змушений реєструвати, й це паралізує роботу суду".

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, станом на 5 вересня 2019 року (початок роботи суду) лише 5% справ, які має отримати суд, розслідувало НАБУ, й вони належать до категорії справ про корупцію серед високопосадовців.

Народні депутати проголосували також за скорочення термінів підготовки законопроекту до другого читання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА