18:41 18.09.2019

Європарламент не виключає відстрочення Brexit

2 хв читати
Європарламент не виключає відстрочення Brexit

Європарламент в ухваленій у середу резолюції не виключив відстрочення виходу Великої Британії з ЄС за умови, якщо це безперечно допоможе виходу з нинішньої безвиході з Brexit.

У резолюції, за яку проголосували 544 із понад 750 членів асамблеї, йдеться, що в інтересах і Великої Британії, і ЄС, щоб вихід Сполученого Королівства з союзу відбувся впорядковано.

Європарламент вважає, що вироблена в результаті дворічних переговорів угода, що дає змогу забезпечити впорядкований вихід Великої Британії з ЄС, "є справедливою і збалансованою".

Парламентарі ЄС зазначають, що погоджена формула "бекстоп" щодо режиму кордону між Ірландією та Північною Ірландією як тимчасовий захід "забезпечить збереження угоди Страсної п'ятниці від 1998 року про політичне врегулювання конфлікту і мирний процес у Північній Ірландії, допоможе уникнути встановлення "жорсткого кордону", а також "гарантує цілісність внутрішнього ринку ЄС".

Євродепутати не виключили компромісу щодо деталей, але попередили, що відкинуть угоду, якщо в ній не буде "бекстопу". Вони шкодують, що "уряд Великої Британії досі не висунув юридично значимих пропозицій, які могли б замінити "бекстоп".

Європарламентарі нагадують, що за відсутності угоди або продовження терміну Brexit, зазначеного в статті 50 Договору про ЄС, він припиняє застосовуватися до Сполученого Королівства з 1 листопада 2019 року.

Якщо Велика Британія вийде з ЄС без угоди, зазначають депутати, "відповідальність за це ляже повністю на уряд Великої Британії", зокрема відповідальність за наслідки для кордону між Північною Ірландією та Ірландією, для угоди Страсної п'ятниці.

Європарламент наголошує, що "подальші переговори між ЄС та Великою Британією після її виходу з ЄС без укладення угоди можливі лише за умови, якщо Велика Британія виконає свої зобов'язання щодо прав громадян, розрахунку за фінансами і угоди Страсної п'ятниці в усіх її частинах".

У резолюції міститься заклик до Великої Британії та ЄС-27 "вжити заходів, що забезпечують правову визначеність для громадян ЄС, які проживають у Великій Британії, і громадян Великої Британії, які проживають у ЄС-27".

Європарламент бере до відома ухвалений 9 вересня британським парламентом закон, що зобов'язує уряд запитати продовження терміну Brexit, якщо угоди з ЄС не буде до 19 жовтня.

Він заявляє, що "підтримає продовження терміну, передбаченого в статті 50, якщо будуть причини і мета такого продовження (наприклад, уникнути "виходу без угоди", провести загальні вибори або референдум, відкликати статтю 50 (тобто відмовитися від виходу - ІФ) або затвердити угоду про вихід) і це не позначиться негативно на роботі та функціонуванні інституцій ЄС".

При цьому Європарламент нагадує, що не проводитиме голосування щодо згоди на відстрочення доти, доки парламент Великої Британії не схвалить угоди з ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА