11:34 22.09.2019

Порошенко про обмін полоненими: Путін вважає заручників розмінною монетою

2 хв читати
Порошенко про обмін полоненими: Путін вважає заручників розмінною монетою

П'ятий президент України, народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Петро Порошенко заявив, що Кремль утримував українців як політичних бранців для тиску на міжнародне співтовариство, щоб купити собі зняття санкцій або використовувати їх для політичного впливу всередині України.

"Перше обговорення прізвища Сенцова відбулось через два тижні після його незаконного арешту. П'ять років Путін категорично відмовлявся це обговорювати, незважаючи на величезний тиск. Потім додався Сущенко, потім Балух, потім додалися інші. Не було жодної розмови, коли ми не говорили (про них - ІФ). Путін вважав заручників розмінною монетою. І тим він купував можливе скасування санкцій. Або намагався підтримати когось, наприклад Медведчука. Або, навпаки, вдарити по комусь, наприклад по Порошенку", - заявив Порошенко в програмі "Рандеву" на "5 каналі" в суботу ввечері.

Він зазначив, що після рішення Морського трибуналу в Гамбурзі подальше утримання українських моряків ставало ризикованим для Росії. "Тому агресор пішов на широкий обмін, намагаючись відбілити свою міжнародну репутацію", – наголосив Порошенко.

"Якби не було виконано це рішення суду, точніше трибуналу в Гамбурзі, яке було розпочато позовом одразу ж після листопадових подій, після акту агресії в Керченській протоці, російські кораблі могли б заарештовувати в будь-якій частині світу. І рішення арбітражу, де повністю визнано, що Україна діяла у суворій відповідності з міжнародним правом, Україна надала достатні неспростовні докази, і Росія була зобов'язана якнайшвидше, негайно, відпустити наших моряків без будь-яких попередніх обговорень і умов. Путін точно розумів цю небезпеку, яка створювала додаткову мотивацію для того, щоб вирішити це питання саме зараз", - впевнений Порошенко.

Він нагадав, що за час його президентської каденції вдалося повернути понад 3 тис. полонених. При цьому абсолютно неприпустимо, щоб звільнені українські моряки по поверненні додому давали свідчення слідчим органам країни-агресора.

"Зараз, принаймні за заявами слідчого комітету Росії, вони мають намір продовжувати допитувати наших моряків. Вони у них, виявляється, є ще підозрюваними. Але наші моряки мають бути випущені без будь-яких умов, тому що це прецедент для виконання рішень міжнародного суду. Я б не тягнув ковдру на себе, нібито там арбітраж зіграв, або переговорити з Путіним. Є результат - виграла Україна, ми б'ємося за своїх і я всіх з цим вітаю", - наголосив Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Макрон: "Ми будемо готові відреагувати задля безпеки України та європейців"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА