12:59 22.09.2019

Порошенко закликає не грати в перегляд "Мінська": У нас є 13 пунктів Мінських угод та "дорожня карта" їх імплементації

3 хв читати
Порошенко закликає не грати в перегляд "Мінська": У нас є 13 пунктів Мінських угод та "дорожня карта" їх імплементації

"Дорожня карта" виконання Мінських угод має чітко узгоджені етапи виконання, зокрема і з питанням проведення виборів на тимчасово окупованих територіях виключно за українським законодавством, наголосив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

"Я просив би не грати в перегляд досягнутих домовленостей Мінського формату. Зокрема й тих, на яких стоять підписи Порошенка і (президента РФ Володимира – ІФ) Путіна, (канцлера ФРН Ангели – ІФ) Меркель та президента Французької республіки тоді (Франсуа – ІФ) Олланда", - наголосив він у програмі "Рандеву" на "5 каналі".

"У нас є 13 пунктів Мінських угод. Вони є базовими документами для виконання даних зобов'язань", - зазначив Порошенко.

Він наголосив, що було узгоджено "дорожню карту" імплементації Мінських угод.

"Це означає, що і коли має робитися", - пояснив він, додавши, що "карта" обговорювалася і в "Нормандської форматі" - на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ, і дипломатичних радників.

"І по-перше, - має бути виконано компонент безпеки, який дає можливість взагалі говорити про проведення, гарантувати вільне волевиявлення громадян і проведення вільних виборів", - особливо наголосив п'ятий президент України.

Він зазначив, що зараз намагаються говорити, що нам треба терміново, навесні, провести місцеві вибори, зокрема і на окупованих територіях, не говорячи при цьому про компонент безпеки, який гарантував би волевиявлення громадян, гарантував би можливість проведення кампанії.

"Тому що в Мінських угодах записано, що це має бути за українським законодавством. Це має бути організовано українськими державними органами. Українським політичним силам має бути гарантована участь у цих виборах. Кандидати від України мають їздити і агітувати. І тільки за таких умов ці вибори будуть вільними", - заявив Порошенко.

Він наголосив: "Спроби зараз говорити, що це буде зроблено за відкритої, як зараз, або таємної присутності російських окупаційних військ, якщо незаконні збройні формування, як чітко записано в Мінських домовленостях, не будуть роззброєні, а перешкоджатимуть вільному волевиявленню та проведенню кампанії, ці вибори не можуть взагалі бути визнані вільними. А це означає, що ніякого політичного процесу, до вирішення компонента безпеки, не буде".

"Отже, ще раз - виведення військ, роззброєння незаконних формувань, вивезення артилерійського та танкового озброєння, чітка позиція щодо забезпечення перекриття неконтрольованої (українською стороною – ІФ) ділянки російсько-українського кордону, присутність українських політичних сил та українського законодавства та українських організаторів", - зазначив він.

За словами Порошенка, надзвичайно важливим є забезпечення участі в голосуванні тимчасово переміщених осіб.

"Є 1,5 млн українських громадян, що постійно проживають в Донецьку і ті, які змушені були виїхати, і зараз Росія перешкоджає їхній участі. Тому я вимагаю високого рівня компетентності під час розмов про участь або неучасть", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА