14:23 22.09.2019

Ер-Ріяд вважатиме актом війни атаку на Saudi Aramco, якщо з'ясується, що її здійснено з території Ірану

2 хв читати
Ер-Ріяд вважатиме актом війни атаку на Saudi Aramco, якщо з'ясується, що її здійснено з території Ірану

Держміністр Саудівської Аравії у закордонних справах Адель аль-Джубейр заявив, що в разі доведення повноцінної участі Тегерана в атаці на підприємства Saudi Aramco Ер-Ріяд розцінить її як військову дію.

"Ми поклали провину на Іран, оскільки запущені з Саудівської Аравії літаки і ракети були іранського виробництва", - сказав Адель аль-Джубейр в інтерв'ю CNN.

"Але вчинення атаки з вашої (Ірану - ІФ) території, якщо діло справді відбувається саме так, ставить нас в іншу позицію. Цей (напад - ІФ) буде розцінено як акт війни", - заявив він каналу.

Він заявив журналістам, що зараз Ер-Ріяд очікує результатів розслідування нападу, і що Саудівська Аравія запропонувала представникам міжнародної спільноти приєднатися до розгляду.

Раніше Адель аль-Джубейр заявив британському каналу Sky News, що його країна готова зробити все необхідне для захисту від загроз з Ірану.

"Перед нами стоїть відповідальність захищати нашу країну і гарантувати, що ні нашій країні, ні нашому народу не буде завдано шкоди", - сказав він.

Адель аль-Джубейр наголосив, що Ер-Ріяд готовий зробити все можливе, щоб запобігти військовому конфлікту.

"Тому ми зробимо все необхідне, щоб перешкоджати збитку країні. Підготовка до війни? Війна - це завжди останній варіант", - заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Коментуючи заяви з Тегерана про те, що Іран має намір переслідувати будь-якого агресора, він заявив: "Ми робитимемо все необхідне для захисту нашого народу".

"Іран упродовж 40 років поводиться агресивно. Вони зруйнували Ліван за допомоги "Хезболли", вони відправили бойовиків, щоб зруйнувати Сирію, у них є бойовики в Іраку бойовики в Ємені, і вони забезпечують їх дронами та балістичними ракетами", - заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Раніше заступник командувача Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) бригадний генерал Хоссейн Саламі заявив іранським ЗМІ, що Іран готовий відповісти на будь-яку агресію. "Ми не дозволимо війні прийти на нашу землю. Ми переслідуватимемо будь-якого агресора і будемо продовжувати це до повного знищення будь-якого агресора", - сказав Саламі.

У ніч на 14 вересня підприємства Saudi Aramco наразилися на атаку безпілотників. Зокрема, був атакований нафтопереробний комплекс, розташований на сході країни. Це призвело до скорочення видобутку нафти в Саудівській Аравії вдвічі - на 5,7 млн барелів на добу. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, проте США засумнівалися в їх причетності і звинуватили в тому, що сталося іранську владу. Тегеран відкидає ці звинувачення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА