14:46 23.09.2019

Профільний комітет ВР підтримав пропозиції Зеленського до закону про "Пласт"

2 хв читати
Профільний комітет ВР підтримав пропозиції Зеленського до закону про "Пласт"

Комітет з питань молоді і спорту Верховної Ради ухвалив рішення рекомендувати парламенту розглянути пропозиції президента Володимира Зеленського до закону "Про державне визнання і підтримку Пласту - Національної скаутської організації України" для визначення основ державної підтримки розвитку українського пластового (скаутського) руху та направити закон на доопрацювання до комітету.

"Під час обговорення члени комітету підтримали пропозиції президента України з доопрацювання закону. Було відзначено, що доопрацьований закон має бути побудовано на принципах рівності прав усіх скаутських організацій в Україні та недопустимості будь-яких додаткових привілеїв одній організації. Водночас у законодавстві України має бути відображена історична роль українського пластового руху під час здобуття і становлення української державності та в національно-патріотичному вихованні дітей і молоді", - повідомляється на сайті парламенту в четвер.

На засіданні комітету зазначалося, що нині в Україні зареєстровано кілька скаутських організацій, а визначення законом "Пласту" як єдиної національної скаутської організації створює привілеї для її функціонування й отримання держпідтримки, а також ризик для створення нових і подальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій. Крім того, положення закону про держпідтримку "Пласту" не узгоджуються з ч. 2 ст. 95 Конституції про те, що будь-які держвидатки визначаються виключно законом про держбюджет і не враховують визначений ст. 7 Бюджетного кодексу принцип самостійності бюджетної системи України.

Як повідомлялося, 4 вересня Зеленський повернув до ВР зі своїми пропозиціями ухвалений парламентом наприкінці травня законопроект №10184 про державне визнання і підтримку Національної скаутської організації України "Пласт".

Пізніше він пояснив, що нині в Україні зареєстровано низку скаутських організацій і визначення законом "Пласту" як єдиної в Україні такої організації фактично створює переваги та привілеї для її функціонування й отримання нею державної підтримки, що суперечить принципам, закладеним у Конституції країни, зокрема рівності всіх об'єднань громадян перед законом. Він також зазначив, що положення закону про держпідтримку не узгоджуються з Конституцією та Бюджетним кодексом. Водночас з огляду на вагомий внесок українського пластового руху в здобуття та становлення української державності та національно-патріотичне виховання дітей та молоді Зеленський запропонував доопрацювати закон з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового руху.

Верховна Рада проголосувала за основу та в цілому проект закону про державне визнання і підтримку "Пласту" 30 травня. Закон, зокрема, регулює порядок державної підтримки "Пласту"; вшановує сотні пластунів, які загинули у боротьбі за здобуття незалежності України у XX столітті та під час агресії на сході України, починаючи з 2014 року. Закон вносить зміни до законів "Про культуру" та "Про позашкільну освіту" з метою визначення формату держпідтримки "Пласту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА