12:46 24.09.2019

Секретар РНБО пропонує розвиток Донбасу із залученням допомоги міжнародних організацій і без російських інвестицій

2 хв читати
Секретар РНБО пропонує розвиток Донбасу із залученням допомоги міжнародних організацій і без російських інвестицій

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Данилюк пропонує нову концепцію розвитку території Донецької та Луганської областей на лінії фронту з так званими ДНР і ЛНР, зокрема, розраховує на залучення міжнародних організацій для відновлення економіки.

В інтерв'ю іспанській газеті El Pais, витяги з якого наводить прес-служба РНБО, Данилюк зазначив, що необхідно сконцентрувати фінансові ресурси на сході України.

Він нагадав, що для запуску плану відновлення східної України було обрано місто Маріуполь, де в жовтні відбудеться форум інвесторів.

За словами Данилюка, на сході країни мають запрацювати "нові лікарні" і "нові школи", щоб "Донбас став обличчям реформ" у медицині та освіті. Крім того, має бути створено умови для розвитку бізнесу за допомогою відповідного пакета заходів зі стимулювання малого та середнього бізнесу, насамперед для створення інфраструктури та будівництва доріг.

Секретар РНБО зазначив, що розраховує на участь міжнародних організацій, таких як Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), необхідно також залучати місцеві бюджети, переконаний він.

"Ми повинні це зробити зараз. Я передав цю концепцію уряду", - сказав Данилюк.

Він не уточнив суми коштів для відновлення Донбасу.

"Необхідно точно все розрахувати", - наголосив секретар РНБО.

На запитання про те, чи буде залучено російські інвестиції, Данилюк сказав: "Нам не потрібні російські інвестиції". За його словами, ці кошти має бути виплачено територіям після їх реінтеграції за заподіяну шкоду.

"Війна дуже дорого нам коштує, але не ми її починали", - сказав Данилюк, нагадавши, що Україна витрачає 5,4% ВВП на оборону і безпеку, виплачує пенсії, зокрема, тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, а також внутрішньо переміщеним особам, яких понад 1,3 мільйона осіб.

"Ми не отримуємо податків від компаній, які давали значні надходження до бюджету. Внаслідок війни ми скоротили торгівлю з Росією, яка використовує свої транзитні важелі, перешкоджаючи нам вести торгівельні відносини з іншими пострадянським країнами, такими як Казахстан. (...) Українські компанії знаходять нові альтернативні ринки у Європі, таким чином, втрати з одного боку перетворюються на досягнення з іншого", - оцінив ситуацію секретар РНБО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА