13:11 24.09.2019

Зеленський ветував закон про ТСК ВР із процедурою імпічменту

2 хв читати
Зеленський ветував закон про ТСК ВР із процедурою імпічменту

Президент України Володимир Зеленський наклав вето і повернув зі своїми пропозиціями до парламенту закон про тимчасові слідчі комісії (ТСК) і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради (законопроект №1098).

Згідно з інформацією на сайті парламенту, документ повернуто з пропозиціями глави держави 23 вересня. Текст пропозицій Зеленського наразі не оприлюднено. Верховна Рада VIII скликання ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №1098 6 червня 2019 року. Проект закону було зареєстровано у парламенті в листопаді 2014 року.

Документ покликаний законодавчо врегулювати повноваження парламенту щодо визначення статусу, порядку створення і діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій і спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури відсторонення президента України з посади в порядку імпічменту. Підставою для ініціювання імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю нардепів від конституційного складу парламенту, підписи яких не відкликаються.

В один день із накладенням вето на закон про ТСК Зеленський підписав закон "Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)" (законопроект №1012). Цей проект закону ініціював сам Зеленський. Верховна Рада IX скликання ухвалила законопроект за основу та в цілому 10 вересня.

Відповідно до цього закону, у разі внесення до порядку денного питання про ініціювання імпічменту ВР створює спеціальну тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування факту та обставин вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Після ухвалення Верховною Радою рішення про звинувачення президента ВР має звернутися до Конституційного та Верховного Судів.

"У разі отримання висновків Конституційного Суду та Верховного Суду відповідно про додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент і про те, що діяння, в яких звинувачується президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину, Верховна Рада... ухвалює рішення про усунення президента України з посади в порядку імпічменту... Постанова вважається ухваленою, якщо за неї проголосували не менше ніж 3/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради", - йдеться в законопроекті.

У разі неприйняття Верховною Радою постанови про імпічмент головуючий від імені парламенту вибачається перед главою держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА