20:21 25.09.2019

Республіканці в Конгресі розділилися в думках щодо стенограми розмови Трампа і Зеленського

2 хв читати
Республіканці в Конгресі розділилися в думках щодо стенограми розмови Трампа і Зеленського

Конгресмени-республіканці США по-різному оцінили зміст телефонної розмови президента США Дональда Трампа і українського лідера Володимира Зеленського, стенограму якого опублікував у середу Білий дім.

Загалом, республіканці підтримали Трампа. Так, американський сенатор і член Республіканської партії США Ліндсі Грем, який є головою юридичного комітету Сенату США, не побачив в стенограмі розмови підстав для початку процедури імпічменту.

"На мою думку, оголосити імпічмент якомусь президенту через телефонну розмову, на зразок цієї, стало б божевіллям", - сказав Грем. Він додав, що не побачив нічого поганого в словах Трампа.

Сенатор-республіканець Мітт Ромні, який є видатним критиком свого однопартійця Трампа, зі свого боку заявив, що деталі опублікованої стенограми "викликають глибоке занепокоєння".

"Моя реакція була такою ж, що і кілька днів тому ... Я говорив, що коли президент США просить або тисне на лідера іншої країни з тим, щоб провести розслідування політичного характеру, то це викликає занепокоєння", - зазначив Ромні, який був одним з небагатьох республіканців в Сенаті США, які виступили за розслідування щодо Трампа.

За інформацією газети The Washington Post, один з сенаторів-республіканців заявив на умовах анонімності, що публікація стенограми була "величезною помилкою", наслідки якої тепер належить долати всій Республіканської партії.

Крім того, троє помічників американських конгресменів від республіканців розповіли The Washington Post про те, що їх "боси бурчать і відчувають розчарування у зв'язку з рішенням Білого дому опублікувати стенограму".

Тим часом, лідер республіканської меншості в Палаті представників Кевін Маккарті розкритикував спікера-демократа нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі почати процедуру, мета якої - визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу.

"Спікер має вибачитися перед нацією, і я навіть думаю, що потрібно порушити питання про те, чи повинна вона залишатися на своєму посту", - сказав Маккарті.

Білий дім у середу опублікував стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулася в липні цього року. Згідно з документом, президент США в бесіді просив розслідувати справу сина колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Низка ЗМІ раніше у вересні повідомляли, що в ході цієї розмови Трамп неодноразово просив Зеленського почати антикорупційне розслідування щодо Хантера Байдена - сина учасника президентських перегонів в США Джо Байдена. Низка видань повідомляли, що Трамп навіть затримував виділення військової допомоги Україні, щоб підштовхнути Київ до такого розслідування.

Демократи вважають такі дії серйозним порушенням - спробою Трампа використовувати свою посаду для досягнення політичних цілей.

Напередодні спікер палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила про рішення почати процедуру, мета якої - визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту президенту країни Дональду Трампу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА