20:37 25.09.2019

Російська пропозиція про мораторій на РСМД в Європі не заслуговує на довіру, вважають в НАТО

2 хв читати
Російська пропозиція про мораторій на РСМД в Європі не заслуговує на довіру, вважають в НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дійсно отримав лист з Росії з пропозицією введення мораторію на розміщення в Європі ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), підтвердив "Інтерфаксу" чиновник в апараті Альянсу.

За його словами, "ця пропозиція не заслуговує на довіру, тому що Росія вже розгорнула ракету SSC-8 (згідно російської класифікації - 9М729)".

Співрозмовник агентства послався на слова офіційного представника Північноатлантичного альянсу Оани Лунгеску про те, що в цій пропозиції немає нічого нового, вона вже звучала раніше.

"Поки Росія не знищить ракетну систему SSC-8, ця пропозицію мораторію на розгортання в Європі ракет середньої і меншої дальності не є реальною", - підкреслило джерело.

Водночас в отриманому "Інтерфаксом" письмовому коментарі Лунгеску, яка підтвердила надходження в НАТО відповідного листа від російської влади, йдеться: "Важливо згадати факти: Росія несе одноосібну відповідальність за припинення дії Договору про РСМД. Союзники з НАТО провели свою власну оцінку російської ракети SSC-8 і дійшли висновку, що це є порушенням Договору про РСМД".

"Протягом більше шести років союзники намагалися повернути Росію до відповідності з Договором про РСМД, але Росія продовжувала розробляти і розгортати SSC-8 в порушення договору. Всі союзники погодилися з тим, що відповідні заходи НАТО будуть зваженими, відповідальними та вжиті скоординованих чином. Ми не будемо дзеркально повторювати те, що робить Росія", - заявила офіційний представник НАТО.

"Ми не хочемо нової гонки озброєнь і не збираємося розгортати нову наземну ядерну зброю в Європі. Союзники і раніше твердо прихильні збереженню ефективного контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження", - підкреслила Лунгеску.

"Ми знову закликаємо Росію вести себе як відповідального міжнародного партнера", - додала представник НАТО.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА