13:35 26.09.2019

Згадування лідерів ФРН та Франції у телефонній розмові Зеленського та Трампа - рівень великої політики, а не особистих образ, вважає Кулеба

3 хв читати
Згадування лідерів ФРН та Франції у телефонній розмові Зеленського та Трампа - рівень великої політики, а не особистих образ, вважає Кулеба

Згадування лідерів Німеччини та Франції у липневій телефонній розмові президентів України і США - Володимира Зеленського та Дональда Трампа - є робочим процесом у великій політиці, а не рівнем особистих образ, вважає віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. При цьому він зазначив, що Київ здійснить необхідні дипломатичні кроки у ситуації, що склалася з партнерами в Євросоюзі.

"Якби ми з вами читали усі стенограми лідерів, які обговорюють, наприклад, Україну між собою, у нас зараз вектор дискусії був би трошки інший. Є реальна дипломатія, реальні процеси. Люди розмовляють, говорять іноді одне, іноді інше - це робочий процес. Тут у силу внутрішньополітичної американської кризи цей процес вийшов назовні", - сказав він журналістам у четвер у Києві.

"Я хотів би, наприклад, почитати стенограму, як президент (Франції Еммануель - ІФ) Макрон із президентом (Росії Володимиром - ІФ) Путіним обговорює Україну. І потім ми вирішували б, хто на кого має ображатися, і які кризи мають виникати", - додав український віце-прем'єр.

Він наголосив, що Україна надзвичайно цінує підтримку Європейського Союзу в цілому, Німеччини та Франції зокрема. Водночас Кулеба зазначив, що є питання, у яких позиції сторін розходяться, наприклад, у питаннях повернення Росії до G7, газопроводу "Північний потік-2".

"Але фундаментально ми, звісно, цінуємо їхню підтримку. І на робочому рівні все, що має бути зроблено, буде зроблено. Але ні (канцлер ФРН Ангела - ІФ) Меркель, ні Макрон - не новачки у дипломатії. І вони чудово розуміють контексти того, що відбувалося, і чудово розуміють ту важливість, яку нині має Україна, щоб вирішити конфлікт, який розпочався через російську агресію, для загального стану справ у Європі. Це не рівень якихось особистих образ - це рівень великої політики", - заявив Кулеба, відповідаючи на запитання чи є потреба у вибаченнях України після публікації стенограми телефонної розмови лідерів США й України.

Як повідомлялося, 25 вересня Білий дім опублікував стенограму розмови Трампа та Зеленського, яка відбулася 25 липня цього року.

Президент України у телефонній розмові з президентом США говорив, що президент Франції Еммануель Макрон і канцлер ФРН Ангела Меркель роблять не так багато, як могли б, для допомоги Україні у боротьбі проти російської агресії та посилення санкцій проти РФ.

"Ви абсолютно праві, не просто на 100%, але реально на 1000%. Я можу сказати таке: я говорив із Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Я також зустрічався та розмовляв із Макроном, і я сказав їм, що вони не роблять так багато, як це необхідно, з питання санкцій. Вони не посилюють санкції. Вони не роблять так багато, як мали б робити для України", - сказав він у розмові з Трампом 25 липня 2019 року, стенограму якої розміщено на сайті Білого дому.

Зеленський вважає, що хоча ЄС має бути найбільшим партнером України, але "технічно США набагато більший партнер, ніж ЄС". На його думку, США роблять більше, ніж ЄС, особливо коли йдеться про санкції проти Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

Генсек ООН закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА