14:33 30.09.2019

Судді продовжили оприлюднення апеляційних скарг захисту Януковича

3 хв читати
Судді продовжили оприлюднення апеляційних скарг захисту Януковича

Апеляційний суд Києва в понеділок продовжує розгляд апеляцій захисту екс-президента України (2010-2014) Віктора Януковича на вирок Оболонського районного суду Києва.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", колегія суддів у понеділок продовжила оголошення апеляційних скарг захисту Януковича. Екс-президент, згідно з опублікованою раніше повісткою, офіційно викликався на засідання суду в понеділок, на засіданні відсутній, як і раніше.

Під час процедурної перерви в засіданні адвокат Віталій Сердюк розповів журналістам, що загалом у захисників шість скарг. "На минулому засіданні було оголошено скаргу адвоката Байдика, є скарга адвоката Горошинського, скарга адвокатів Сердюка та Федоренка", сказав Сердюк, додавши, що також є ще дві апеляційні скарги від інших адвокатів і скарга державного захисника.

"Суддя не зачитує всі скарги, робить акценти на порушеннях або на доводах захисників", - зазначив адвокат.

Говорячи безпосередньо про порушення, на які вказує захист Януковича, Сердюк наголосив, що є процесуальні порушення, які допустив суд першої інстанції.

"Далі йдеться про неповноту судового розгляду, невідповідність висновків фактичним обставинам справи", - розповів адвокат.

"Владі необхідно було юридично підвести риску під тими подіями та "прикрити спини" від майбутньої відповідальності цим вироком. Саме для цього підшукали суддів, дали їм вказівки... Не досліджувалися показання свідків, захист не мав можливості допитати свідків із числа високопоставлених осіб", - додав адвокат.

За словами Сердюка, частина адвокатів просить апеляційний суд скасувати вирок районного суду та винести виправдувальний вирок, частина - направити справу на новий розгляд. "Захист просить скасувати цей політичний вирок, ми просимо винести виправдувальний вирок, інші захисники (адвокат Байдик - ІФ) просять скасувати вирок і направити справу на новий розгляд до Оболонського суду", - сказав Сердюк.

Він пояснив, що різні прохання в апеляційних скаргах пояснюються тим, що адвокати роблять різні акценти на допущених судом першої інстанції порушеннях.

За словами Сердюка, всі докази, які свідчать про непричетність Януковича до інкримінованих йому злочинів, додано.

Адвокат не спрогнозував, як довго суд розглядатиме апеляції, зазначивши лише, що необхідно оголосити скарги, потім має бути дослідження доказів. "А про терміни розгляду говорити не можу", - додав Сердюк.

Як повідомлялося, Київський апеляційний суд продовжує слухання апеляції на вирок Януковичу у справі про державну зраду.

Захист заявив низку клопотань, зокрема, про допит свідків подій 20 лютого 2014 року, що стосуються масового розстрілу на майдані Незалежності в Києві.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду й пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку Російської Федерації. Водночас суд визнав невинуватим Януковича за обвинуваченням у пособництві посяганню на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Сторона захисту просить вилучити з мотивувальної частини вироку посилання на обставину, що пом'якшує покарання Януковича, - "вчинення злочинів під впливом залежності від представників влади Російської Федерації".

Адвокати також просять вилучити з вироку посилання на відеозапис інтерв'ю з президентом Росії Володимиром Путіним, в якому він "тричі наголосив, що у нього є офіційне звернення "легітимного президента України Януковича" про використання Збройних сил РФ на території України, яке він (Путін) з точки зору міжнародного права розглядає як достатню правову основу для використання Збройних сил РФ на території України".

Київський апеляційний суд розглядав апеляції на вирок Януковичу у справі про держзраду на засіданнях 13 і 23 вересня.

Після останнього засідання адвокат екс-президента Віталій Сердюк заявив, що Янукович тимчасово перебуває в РФ, і захист наразі здійснює кроки, спрямовані на забезпечення можливості його перебування в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА