16:53 01.10.2019

У "Євросолідарності" закликають не підписувати "формулу Штайнмаєра", вважають її пасткою Кремля

2 хв читати

Керівництво Росії підготувало пастку українській владі, пропонуючи через "формулу Штайнмаєра" провести місцеві вибори на окупованих територіях Донбасу без попереднього виконання всіх умов з безпеки для таких виборів, сказала співголова парламентської фракції "Євросолідарність" Ірина Геращенко.

"Ми застерігаємо владу не вірити Путіну, не вірити Кремлю і не потрапити в пастку", - сказала вона на брифінгу у вівторок у парламенті, зазначивши, що всі попередні роки під час переговорів обговорювалися "формули Штайнмаєра, плани Мареля, плани Зайдіка", повідомляє прес-служба партії "Євросолідарність".

При цьому політик нагадала, що завжди раніше українська сторона й українська позиція були такі: "Ми маємо обстоювати інтереси України. Й будь-яка формула, план, директиви не можуть обговорюватися, якщо не вирішено питання безпеки", - наголосила співголова фракції.

Вона особливо наголосила на важливості дуже чіткого визначення всіх пунктів і часових термінів виконання питань з безпеки. За словами нардепа, без цього інші домовленості ставляться під великий сумнів.

"Для нас очевидно, що має бути виведення іноземних військ і техніки. Має бути сталий режим тиші на Донбасі, а не як зараз - коли нам говорять, що діє перемир'я, а ми бачимо, що як завжди російські окупаційні війська щодня його порушують. У нас є загиблі, в нас є поранені. В цих умовах говорити про розведення військ на всій лінії зіткнення - це взагалі, як на мене, велика авантюра", - сказала Геращенко.

За її словами, якщо йдеться про так звану формулу Штайнмаєра, то викликають серйозне занепокоєння такі слова як "вибори загалом можуть бути визнані демократичними".

"Ми знаємо, що таке вибори, визнані світом демократичними, за стандартами ОБСЄ. І ми знаємо, що таке "в цілому визнані" Російською Федерацією. Це, як то кажуть, - дві великі різниці", - зазначила парламентарій.

"Тому ми категорично проти таких речей", - наголосила Геращенко.

Політик додала: "Ми завжди в Мінську дуже активно в контексті можливих виборів на окупованих територіях обговорювали участь у них тимчасово переміщених осіб. Саме переселенці мають брати безпосередню участь у регіональних виборах і обирати владу Донбасу, а не завезені туди "Гіві", "Мотороли", буряти, чи хто там іще воює, як нам кажуть, на цих територіях проти України".

"Сьогодні ми бачимо, що немає відповіді на питання участі переселенців, немає відповіді на питання українських політичних сил партій, участі ЗМІ. Тому все це дуже небезпечні речі. І ми вважаємо, що підписання будь-яких документів без урегулювання питань безпеки буде серйозною кремлівської пасткою, в яку може потрапити Україна", - зазначила Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА