19:03 01.10.2019

Екс-глава "Укравтодору" Новак рекомендує наступнику прийняти нову програму ремонтів автодоріг до 2024р. і заборонити її змінювати в найближчі 2-3 роки

2 хв читати
Екс-глава "Укравтодору" Новак рекомендує наступнику прийняти нову програму ремонтів автодоріг до 2024р. і заборонити її змінювати в найближчі 2-3 роки

Славомір Новак, який звільнився з посади виконувача обов'язків голови Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор"), презентував рекомендації для майбутнього керівника відомства на конференції в Києві у вівторок, передає кореспондент "Інтерфакс-Україна".

Новак, зокрема, рекомендував затвердити нову програму ремонтів доріг на 2020-2024 роки із закріпленням мораторію на внесення змін на найближчі два-три роки.

Він також вважає за необхідне обмежити вплив політиків на внесення змін до оновленої програми ремонтів автодоріг, створення чіткого щорічного плану закупівель робіт і поступовий перехід до d&b підходу (design and building).

Крім того, він рекомендував продовжити передання доріг територіального значення на баланс обласних держадміністрацій, а також упровадити програму Т-бетон (з будівництва бетонних доріг) для територіальних доріг.

Як наголошується в презентації екс-голови "Укравтодору", в Україні лише 7,7 тис. км автодоріг мають стратегічне державне значення і ще 14 тис. км забезпечують транспортне сполучення на обласному рівні.

Новак пропонує передбачити додаткові джерела фінансування дорожньої галузі, зокрема цільове переспрямування 100% доходу з акцизу на пальне у 2020 році, впровадження збору за проїзд великогабаритного транспорту, концесії, кредитні та інфраструктурні програми Європи, домовленості з ремонту з китайським урядом.

Екс-голова "Укртавтодору" вважає за необхідне оголосити конкурс на концесію автодороги Львів-Краковець (вартістю EUR600 млн), а паралельно розробити пропозиції щодо концесії таких проектів: об'їзна Києва, Львів-Ужгород, Львів-Тернопіль, Київ-Біла Церква.

Окремим пунктом у презентації наголошено на необхідності забезпечити подальший розвиток та імплементацію Інформаційно-транспортної системи в частині впровадження контролю швидкості на дорогах, розширення пілотного проекту зважування в русі в усій країні (встановлення 200 комплексів WIM), упровадження контролю трафіку на дорогах.

Водночас Новак рекомендував затвердити новий порядок функціонування будівельного ринку, а саме виконати категоризацію компаній, встановити єдині умови проведення тендерів, запровадити типовий договір, прийняти постанову ЄС про Єдині умови проведення тендерів, змінити державні будівельні норми, норми Держархібудінспекції тощо.

Екс-голова "Укравтодору" наполягає на необхідності передання держакціонерної компанії "Автодороги України" в підпорядкування Міністерству інфраструктури з її подальшою приватизацією для розподілу функцій замовника (служби автодоріг) і виконавця ("Автодороги України").

Крім того, Новак вважає важливим кроком упровадження стратегії з безпеки руху на дорогах, що передбачає створення 500 кільцевих розв'язок, 500 острівців безпеки на в'їздах у населені пункти та 1000 наземних переходів із точковим освітленням у рамках Фонду безпеки.

Як повідомлялося, раніше Кабмін прийняв заяву Новака про звільнення з посади в.о. глави "Укравтодору" (з 1 жовтня 2019 року).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА