19:36 02.10.2019

Демократи у Конгресі погрожують Білому дому примусовим запитом документів щодо Трампа й України

2 хв читати
Демократи у Конгресі погрожують Білому дому примусовим запитом документів щодо Трампа й України

Конгресмени США від Демократичної партії в середу пригрозили Білому дому в разі відмови адміністрації від добровільного співробітництва примусити її до видачі документів, пов'язаних із президентом Дональдом Трампом і його політикою щодо України.

Газета The Hill повідомляє, що ці погрози озвучили три комітети Палати представників. "За останні тижні комітети декілька разів намагалися забезпечити добровільну передачу (адміністрацією США - ІФ) запитаних документів, але Білий дім відмовлявся взаємодіяти із комітетами та навіть відповідати на їхні запити", - наводить видання витяги із меморандуму голови комітету з нагляду Палати представників Елайджа Каммінгс.

Таким чином, наголошується у меморандумі, дії Білого дому "не залишили нам (конгресменам - ІФ) іншого варіанту, крім як видати цю повістку". Білому дому дали термін до п'ятниці проявити добру волю, в іншому разі конгресмени у примусовому порядку вимагатимуть документів.

Як стверджували американські ЗМІ, Трамп 25 липня намагався у телефонній бесіді переконати президента України Володимира Зеленського у необхідності розпочати розслідування стосовно сина колишнього віце-президента Джо Байдена Гантера. Повідомлення про це передав своєму керівництву співробітник американської розвідки. Воно на вимогу конгресменів було передано їм для ознайомлення. Це повідомлення співробітника розвідки стало приводом для того, щоб в середу спікер палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про рішення почати процедуру, мета якої - визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу.

Раніше у Палаті представників закликали п'ятьох співробітників держдепартаменту дати свідчення у рамках розслідування про контакти адміністрації президента США з Україною. Демократи вважають, що Трамп використовував ці контакти не в інтересах країни, а щоб завдати шкоди своєму політичному супернику Байдену.

До Конгресу для надання пояснень викликали спецпредставника США з питань України Курта Волкера, який подав у відставку, колишнього посла США в Україні Марі Йованович, заступника помічника держсекретаря Джорджа Кента, постпреда США при ЄС Гордона Сондленда та радника держдепартаменту Ульріха Брехбуля.

Однак держсекретар США Майк Помпео визнав нездійсненною вимогу конгресменів організувати слухання з американськими дипломатами на тему контактів Вашингтона з Києвом. У відповідь лідери трьох комітетів Палати представників США звинуватили Помпео в залякуванні свідків, заявивши, що це незаконно, і "буде доказом обструкції".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА