07:54 03.10.2019

Плану "Б" щодо Мінських угод бути не може - Лавров

2 хв читати
Плану "Б" щодо Мінських угод бути не може - Лавров

Врегулювання конфлікту на Донбасі може будуватися тільки на основі Мінських угод, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Плану "Б" (щодо реалізації Мінських угод - ІФ) бути не може. Мінські угоди - це база, на якій повинно все вибудовуватися. Якщо вже бути конкретним, то "формула Штайнмаєра" - це вже компроміс у порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схваленим Радою Безпеки ООН. Початковий текст припускав: спочатку закон про особливий статус і фіксація його в Конституції, а потім проведення виборів", - сказав Лавров в інтерв'ю Першому каналу.

"Річ природна, коли людина йде до виборчих дільниць за когось голосувати, вона хоче знати, якими конкретними повноваженнями цей кандидат буде володіти, якщо його виберуть. Коли обговорювалася необхідність виконати цю послідовність, то колишній президент України Петро Порошенко на "нормандському форматі" сказав, що він не може надати особливий статус, тому що він не знає, кого вони оберуть. Це вже абсолютно конфронтаційний, контрпродуктивний, а головне антиправовий підхід", - пояснив глава російського відомства.

"Будучи тоді міністром закордонних справ ФРН, Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував цю компромісну формулу. Тобто закон буде прийнятий і почне діяти на тимчасовій основі в день виборів, коли закриються дільниці, а на постійній основі - коли ОБСЄ підтвердить в своєму остаточному звіті, що вибори були чесними і справедливими", - розповів Лавров.

"Тому жодних відходів від базових принципів Мінських угод, включно з амністією, особливий статус, закріплений в Конституції, розведення сил і засобів, повне відновлення економічних зв'язків, зняття блокади, яка повністю суперечила Мінським угодам. Це все залишається незмінним, без цього нічого не вийде", - підкреслив глава МЗС РФ.

Відповідаючи на питання про терміни можливої зустрічі в "нормандському форматі", Лавров сказав: "Це вирішувати президентам".

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА