19:37 04.10.2019

Федеріка Могеріні бачить велику перспективу для військових можливостей ЄС

2 хв читати
Федеріка Могеріні бачить велику перспективу для військових можливостей ЄС

В Євросоюзі вдалося подолати скептицизм, пов'язаний зі створенням власних оборонних можливостей, який панував ще п'ять років тому, коли приймалися плани в сфері європейської оборони, заявила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Я бачу Європейський союз постачальником глобальної безпеки і бачу також зростаючий попит з боку наших партнерів на всесвітню участь Європейського союзу в питаннях безпеки і оборони. Наше поєднання цивільних і військових інструментів все більше цінується і затребуване в усьому світі", - сказала глава дипломатії Євросоюзу, виступаючи в п'ятницю на щорічній конференції Інституту досліджень у сфері безпеки ЄС (EUISS).

За її словами, "Європейський союз повинен бути здатний з військової точки зору діяти автономно, у разі необхідності".

"Але "автономно" не означає "в односторонньому порядку". Всі наші військові і цивільні місії були запитані приймаючою країною або здійснювалися за мандатом Організації Об'єднаних Націй. І за ці роки наше військове співробітництво з нашими партнерами стало тіснішим", - продовжила Федеріка Могеріні.

Вона сказала, що робота "з кооперативної автономії" йшла двома паралельними напрямами. "З одного боку, ми зміцнили наші можливості, а також наші командні структури і фінансові інструменти для підтримки наших дій", - сказала представник ЄС, додавши, що це як раз породило найбільший скептицизм на початковому етапі.

"Водночас ми зміцнили наші партнерські відносини з НАТО, як ніколи раніше. І тут знову ті, хто виходив з того, що одне суперечило іншому, виявилися не праві. Наша співпраця з НАТО сьогодні тісніше, ніж будь-коли", - вважає Федеріка Могеріні.

Вона повідомила також, що в одинадцяти точках світу сили ЄС діють спільно з миротворцями ООН, а це означає, що партнерство з НАТО важливо, коли йдеться про безпеку і оборону, "але не є ексклюзивним".

Федеріка Могеріні підкреслила значення партнерства з системою ООН, виділивши співпрацю на місцях проведення місій і операцій та назвавши його життєво важливим.

Крім того, вона нагадала про першу участь ЄС у військово-морських навчаннях з країнами АСЕАН і про співпрацю в сфері безпеки з Африканським союзом, зокрема, зі створення наднаціональних збройних сил в Сахелі і в регіоні озера Чад, зазначивши при цьому, що військове партнерство ЄС має і регіональний вимір.

"Ось що для мене означає кооперативна автономія. І це природний вибір для Європейського союзу: працювати над зміцненням нашого потенціалу, наших здібностей, але одночасно зміцнювати наші партнерські відносини, щоб наші сили були в розпорядженні робочого партнерства і співпраці", - резюмувала Федеріка Могеріні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА