20:50 08.10.2019

Байдени не порушували законодавство України, але в їхніх діях можливий конфлікт інтересів, і якщо в США почнуть розслідування, то українська сторона допоможе

5 хв читати
Байдени не порушували законодавство України, але в їхніх діях можливий конфлікт інтересів, і якщо в США почнуть розслідування, то українська сторона допоможе

У діях колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера немає порушень українського законодавства, але є підстави говорити про конфлікт інтересів, що може бути предметом розгляду американських правоохоронних органів, і в такому разі українська сторона надасть правову допомогу в розслідуванні, вважає колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко.

В інтерв'ю радіо НВ у вівторок увечері Луценко розповів, що Україна була залучена в американські політичні процеси ще в 2016 році, коли українські політики і чиновники поширили інформацію про так звану чорну бухгалтерію Партії регіонів і підтвердили наявність прізвища американського політтехнолога Пола Манафорта в цьому документі.

"Є зафіксований факт, що наші політики і держслужбовці намагалися вплинути на американські вибори на користь (екс-глави Держдепартаменту і колишнього кандидата в президенти США - ІФ) Гілларі Клінтон", - сказав Луценко, маючи на увазі висловлювання директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника.

За словами екс-генпрокурора, американська сторона розглядає це як втручання і наголошує на необхідності розслідування.

Говорячи про свою зустріч з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані, екс-генпрокурор України розповів, що це була ініціатива Джуліані, і підставою для зустрічі було розслідування щодо виведених з України коштів (екс-президента України Віктора - ІФ) Януковича, частина з яких перебувала в США.

За словами Луценка, кілька разів зустрічі відкладалися, але потім він взяв відпустку і за особистою ініціативою вилетів до США, де зустрічався з Джуліані кілька днів поспіль близько пари годин. Говорячи про те, чому погодився на ці бесіди, Луценко сказав: "Це був єдиний шлях спробувати домогтися спільного слідства щодо грошей Януковича, велика частина з яких знаходиться в США".

Екс-генпрокурор зазначив, що українська прокуратура зверталася з цього приводу до США, але офіційних відповідей не отримала. "Мене цікавило, в які ще двері можна було стукати, щоб спільно конфіскувати ці кошти", - додав він.

Щодо інтересу Джуліані в спілкуванні з Луценком, то, як стверджує останній, він полягав у тому, що екс-генпрокурор може розповісти про втручання українських чиновників в американські вибори. За словами Луценка, він говорив, що такі дії мали місце, але вони не суперечать українському законодавству.

Також, за його словами, в спілкуванні з Джуліані йшлося і про діяльність компанії Burisma ("Бурісма").

Луценко нагадав, що при генпрокурорі Віталії Яремі і Вікторі Шокіні розслідувалися кримінальні справи, пов'язані з "Бурісмою" і екс-міністром екології України Миколою Злочевським за трьома напрямами: про перевищення службових повноважень Злочевським, підлеглі якого видали ліцензію фірмі "Бурісма", про несплату податків "Бурісмою" і ймовірне відмивання коштів Злочевським.

"Наприкінці каденції Шокіна він чомусь передав ключову справу про незаконність видачі ліцензії в НАБУ ... Відразу після цього ... справу було закрито", - розповів Луценко.

Справу про податки, за його словами, було успішно доведено до завершення і "Бурісма" сплатила недостачу в держбюджет, після чого вона була закрита.

"Справа про відмивання коштів досі в Генпрокуратурі України", - додав Луценко.

"Я бачу, що всі ці дії відповідають інтересу топ-керівників Демократичної партії (США - ІФ). І всі вони, як правило, сходилися в НАБУ або до так званих активістів, які охороняють і підтримують НАБУ. І в разі так званого українського втручання , і в разі ймовірного конфлікту інтересів сина Байдена з українською компанією НАБУ спрацювало на користь демократів".

При цьому Луценко запевнив, що його спілкування з Джуліані носило приватний характер, без передачі будь-яких документів про те, як можна було б краще співпрацювати з розслідування низки справ.

Загалом, окреслюючи свою позицію з даного питання, Луценко зазначив, що вважає за необхідне переведення теми з політичної в юридичну площину. При цьому екс-генпрокурор зазначив, що в даних питаннях немає підслідності українських правоохоронних органів.

"Перенести точку пошуку істини в американських виборах в Україну, з моєї точки зору, найгірше, що може бути", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи залишилися якісь докази, які можуть бути надані в разі відкриття розслідування американською стороною, Луценко зазначив, що є відеозапис, в якому Джо Байден сам визнає, що тиснув на президента України з метою зміни українського генпрокурора.

"Цей ключовий факт може і повинен бути оцінений не українським слідством, а американським. Чи може Україна допомогти в цій справі? Звичайно, може. На запит американської сторони ми можемо допитати учасників переговорів і підтвердити або спростувати те, про що говорить Байден. Це, як мінімум, конфлікт інтересів", - сказав він.

Це ж, за словами Луценка, стосується і можливого розслідування щодо Байдена-молодшого. "Якщо Америка вважає за необхідне відкрити таке провадження, то ми дамо роздруківку платежів, я точно знаю, що вона є в нашій справі, особисто бачив бухгалтерські проводки. Американські правоохоронні органи можуть перевірити, чи дійсно це були платежі за консалтинг", - сказав екс- генпрокурор.

"Україна не може ініціювати справу проти Байденів. У нас немає на це юрисдикції. Але якщо Америка відкриє таку справу, то Україна, безумовно, в рамках міжнародної угоди надасть правову допомогу щодо ймовірного конфлікту інтересів Джо Байдена і щодо ймовірного нецільового фінансування його сина", - вважає екс-генпрокурор.

Таким чином, як підкреслює Луценко, йдеться про ймовірний конфлікт інтересів іноземних чиновників, тому Україна не може відкрити провадження стосовно таких порушень.

Відповідаючи на питання, що конкретно слід робити Україні для виходу з ситуації, що склалася, екс-генпрокурор зазначив, що український президент Володимир Зеленський висловив вірний спосіб щодо переведення ситуації в правову площину.

"Якщо США стурбовані ймовірними порушеннями своїх громадян ... вони повинні відкрити справу, а Україна готова діяти в рамках спільної слідчої групи з ними для встановлення істини. Чим швидше ця справа перейде з рук і вуст політиків до рук і паперів правоохоронних органів двох країн, тим краще буде для встановлення істини і українсько-американських відносин", - підсумував Луценко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА