15:10 09.10.2019

Україна має спокійно піти на співпрацю у справі щодо загибелі "Боїнга", зокрема щодо факту незакритого повітряного простору - Яременко

3 хв читати
Україна має спокійно піти на співпрацю у справі щодо загибелі "Боїнга", зокрема щодо факту незакритого повітряного простору - Яременко

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці Богдан Яременко (фракція "Слуга народу") вважає, що українська влада має продовжувати політику відкритості та повної співпраці з голландськими слідчими у справі про збитий над Донбасом у 2014 році малайзійський "Боїнг" (рейс MH17), зокрема й з питання не закритого на той час Україною свого повітряного простору.

"Я думаю, що нинішня влада повинна продовжувати цю політику (відкритості - ІФ), у тому числі, якщо голландські парламентарі намагатимуться задовольнити зрозумілі емоційні потреби родичів жертв цієї катастрофи, а й знайти істину. Ми повинні допомогти. Україна повинна спокійно піти на співпрацю, як і робила це в усіх епізодах від самого початку", - сказав він у відеозверненні, оприлюдненому на сторінці нардепа у Facebook.

За його словами, Україна на той час діяла відповідно до рекомендацій ІКАО.

"Якщо ситуацію в небі над Донбасом міністр закордонних справ (Блок - ІФ) бачить як комплексну, а не лише як питання рішень України, то, мені здається, нам немає про що переживати. Це допоможе всім встановити справедливість, зрозуміти і нарешті поставити крапку в тому, що хоч би що робила Україна в ті дні з точки зору рішення авіаційних органів, не це стало причиною катастрофи - не Україна запустила ракету й убила людей", - пояснив Яременко.

Він також анонсував розгляд цього рішення комітетом із закордонних справ на засіданні в середу.

"Сьогодні ми будемо розглядати на комітеті рішення голландського парламенту. Я буду закликати до стриманості... Рішення парламенту Голландії, враховуючи, що було кілька проектів і було обрано найбільш делікатний щодо України, не дає підстав для криків, інсинуацій або нестриманої поведінки. Тож давайте будемо мудрими", - резюмував він.

Раніше парламент Нідерландів одностайно проголосував за початок розслідування причетності України до катастрофи над Донбасом у 2014 році малайзійського "Боїнга" (рейс MH17) у липні 2014 року.

Так депутат від Християнсько-демократичної партії Кріс Ван Дам написав: "Подальше розслідування того факту, що повітряний простір над Україною не було закрито, одноголосно схвалено".

Ініціативу розпочати розслідування стосовно України було озвучено минулого тижня. Тоді міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок попередив про можливі труднощі, з якими може зіткнутися експертна група, оскільки, за його словами, знадобиться співпраця не лише з боку України, а й з боку Росії.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року (над неконтрольованою Україною територією). На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Причини катастрофи розслідує спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА