19:03 09.10.2019

Порошенко пропонує сім першочергових кроків, щоб уникнути російської пастки на Донбасі

2 хв читати
Порошенко пропонує сім першочергових кроків, щоб уникнути російської пастки на Донбасі

П'ятий президент України, народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Петро Порошенко прогнозує, що в разі розведення військ на Донбасі Україна втратить близько 30 населених пунктів і кілька принципових висот. Він пропонує сім кроків, щоб уникнути російської пастки.

"Особливу тривогу викликає обговорюване розведення військ. З відходом на міфічні, неіснуючі позиції 2016 року ми втрачаємо близько 30 населених пунктів і низку абсолютно принципових ключових висот. (...) Тепер військових готують до того, щоб вийти з облаштованих позицій у зиму в чисте поле", - йдеться в статті Порошенка, опублікованій на сайті "Європейська солідарність" у середу.

На його думку, українська влада має сказати суспільству правду про те, що простих рішень немає, що мир - це "просто припинити стріляти" - брехня, що "завершити все швидко - неможливо". "Я сам колись мусив це визнати", - додав він.

Порошенко озвучив сім пропозицій, за допомогою яких, на його переконання, можна "уникнути російської пастки".

"Перше. Наполягати на принципах "спершу - безпека", "нічого не погоджено, поки все не погоджено" і "тільки через безпеку до виборів". Друге. Горезвісна "формула Штайнмаєра", якщо вже на неї погодилася влада, має розглядатися виключно як складова "дорожньої карти" виконання Мінських домовленостей. Включно з виведенням російських військових, техніки та зброї, роззброєнням незаконних мілітаристських формувань, переходом українсько-російської ділянки кордону під наш контроль", - запропонував п'ятий президент.

Третім кроком він назвав відведення тільки за умови постійного та всеосяжного припинення вогню, "лінія розмежування зафіксована в Мінську 19 вересня 2014 року, а Росія і бойовики мають повернути Україні 2,5 тис. км".

Четвертий пункт - моніторингова місія ОБСЄ має отримати безперешкодний і повний доступ до всієї окупованої території та встановити постійний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

"П'яте. Слід створити підгрупу з питань кордону в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську. Шосте. Наполягати на розгортанні багатонаціональних миротворчих сил на всій території окупованого Донбасу, на підставі рішення Ради безпеки ООН", - пропонує Порошенко.

Крім того, сьомим кроком він назвав таке: на території ОРДЛО має бути відновлено оподаткування в рамках правового поля України, а також фінансова та банківська системи, повернута українська власність, як чітко записано в Мінських домовленостях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА