11:33 10.10.2019

Зеленський: Не буде розведення на Донбасі - не буде й "нормандського формату"

2 хв читати
Зеленський: Не буде розведення на Донбасі - не буде й "нормандського формату"

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що від розведення сил і засобів на сході України залежить перспектива проведення зустрічі в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, РФ).

"Розведення - я так вам скажу: доки туди приїжджатимуть різні люди з обох сторін, які не хочуть розведення, і будуть випадково пострілювати, розведення не буде. Не буде розведення - не буде "нормандського формату". Тому я і сказав: тепер уже це залежить і від нашої сторони", - сказав Зеленський під час спілкування з журналістами в рамках прес-марафону в четвер у Києві.

При цьому він зазначив, що російська сторона також має гарантувати розведення військ і припинення вогню як учасниця Мінського процесу. "Вони повинні гарантувати - вони учасники Мінського процесу, вони учасники Тристоронньої групи, і саме в Тристоронній групі йдеться про ці моменти. Тому вони повинні гарантувати", - наголосив глава Української держави.

На запитання про можливість уведення миротворчого контингенту в окремі райони Донецької та Луганської областей для відновлення контролю над українсько-російським кордоном Зеленський відповів: "Ми повинні з вами контролювати кордон? Повинні 100%. А як? Треба сідати за один стіл. Миротворці - один зі шляхів".

Глава держави наголосив, що відведення військ планується тільки в тих конкретних місцях, "де виконано завдання - ...сім днів тиші в тому чи іншому пункті, про який було домовлено".

При цьому він зазначив, що в м. Золоте Луганської області, де тривають обстріли, цю умову не виконано, а в с. Петрівське Донецької області - виконано, при цьому розведення військ у Петрівському не залежить від розведення військ у Золотому.

"Тому ми не розводимо, тому що в Золотому були постріли. А в Петрівському немає людей... немає в Петрівському небезпечної ситуації, там, де ми розводимо, наших людей, я маю на увазі, цивільних", - сказав Зеленський.

За його словами, жителі Золотого наразі перебувають під захистом військовослужбовців, особового складу поліції, СБУ та розвідки. Водночас у Петрівському мирних жителів наразі немає. "Петрівське - там, де ланка розведення, там степ", - зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що процес розведення відбувається тільки в тих населених пунктах, де можна гарантувати безпеку цивільного населення. "Відводжу тільки там, де можу гарантувати безпечну ситуацію", - сказав глава держави.

При цьому Зеленський нагадав, що в Мінських угодах зазначено й інші пункти розведення сил і засобів, у яких таку безпеку гарантувати поки що не можна.

Прес-марафон із президентом відбувається на території Kyiv Food Market на Печерську в столиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА