20:21 10.10.2019

Зеленський не розуміє, про що повинен свідчити в США стосовно "української справи"

3 хв читати
Зеленський не розуміє, про що повинен свідчити в США стосовно "української справи"

Президент України Володимир Зеленський не бачить, про що може свідчити він або його помічник Андрій Єрмак у рамках ініційованого в США конгресменами-демократами розслідування "української справи".

В ході спілкування з журналістами в рамках триваючого 10 годин прес-марафону в четвер у Києві, відповідаючи на питання, чи готова українська сторона за запитом США свідчити в рамках розслідування Сенату з "української справи", Зеленський сказав: "Я не порушував жодного закону України, я не порушував міжнародне законодавство. Я, як президент України, не розумію, про що я повинен свідчити в іншій країні, чому мене повинні використовувати для впливу на хід, результати майбутніх виборів (президента США - ІФ). Мені це не зрозуміло. І я не впевнений , що я скажу своєму помічникові свідчити там".

При цьому президент зазначив: якщо у кого-небудь з його команди буде бажання дати свідчення представникам США, "то чому б і ні".

Восени 2019 року в США розгорівся політичний скандал навколо розмови Трампа і президента України Володимира Зеленського. Причиною стали публікації ЗМІ, які посилаються на інформатора, про те, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, щоб той почав розслідування щодо одного з основних кандидатів у президенти США від Демократичної партії Джо Байдена і його сина Хантера. ЗМІ також стверджували, що Трамп, щоб отримати від Зеленського бажане, затримував виділення Україні матеріальної допомоги і не давав згоди на організацію офіційного візиту Зеленського в США. В результаті США виділили Україні обіцяну допомогу, Зеленський Вашингтон поки не відвідав, зате провів переговори з Трампом у Нью-Йорку.

Розслідування, за твердженням ЗМІ, повинно було торкнутися ролі Байдена в звільненні генерального прокурора України Віктора Шокіна, який вів розслідування щодо української нафтогазової компанії Burisma, в якій працював син Байдена - Хантер. Розслідування щодо Burisma стосується періоду між 2010 і 2012 роком, а Хантер Байден почав працювати в компанії в 2014 році, проте низка ЗМІ стверджує, що Шокін готувався задати питання стосовно діяльності компанії і Хантеру Байдену.

Комітет з розвідки Палати представників США на тлі скандалу, викликаного ЗМІ, опублікував скаргу інформатора, в якій той дійсно стверджує, що Трамп тиснув на Зеленського, щоб український президент почав розслідування. Інформатор заявляє, що про це йому розповіли кілька співробітників Білого дому, обізнаних з ситуацією.

Білий дім, зі свого боку, опублікував стенограму розмови Трампа і Зеленського, в якій президент США дійсно просить звернути увагу на інформацію про те, що Джо Байден завадив розслідування щодо свого сина, проте в цій стенограмі Трамп не ставить Зеленському жодних умов.

Значну роль в "українській справі" зіграв особистий адвокат Трампа Джуліані, стверджують ЗМІ. Сам Джуліані заявляв, що він дійсно обговорював з українськими чиновниками питання розслідування, але діяв як приватна особа. Потім він визнав, що організувати зустріч з українською стороною йому допоміг спецпредставник США в Україні Курт Волкер. В результаті Волкера викликали в Конгрес, де він дав свідчення з "українського скандалу", а американські ЗМІ в кінці вересня повідомили, що Волкер подав у відставку.

Демократи в палаті представників 24 вересня ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА