10:27 15.10.2019

Мінфін США ввів санкції проти міністерств оборони та енергетики Туреччини

4 хв читати
Мінфін США ввів санкції проти міністерств оборони та енергетики Туреччини

Влада США ввела обмежувальні заходи проти міністерств оборони та енергетики Туреччини, повідомив американський Мінфін.

Крім того, до санкційних списків входять міністр оборони Туреччини Хулусі Анкар, глава МВС Сулейман Сойлу і міністр енергетики Фатіх Донмез.

Обмежувальні заходи водяться у відповідь на військову операцію Анкари проти курдів на північному сході Сирії.

Активи цих міністерств і міністрів у США заморожуються, американським громадянам забороняється вести з ними справи.

Крім того, Мінфін попереджає, що "люди, які проводять деякі транзакції з фізособами зі списку, також можуть підпасти під санкції". При цьому обмежувальні заходи, серед іншого, не мають заважати роботі ООН і НУО в Туреччині. Крім того, США не перешкоджатимуть через санкції гуманітарним операціям Туреччини в Сирії.

Також санкції втілюватимуться в життя таким чином, щоб Анкара мала можливість отримувати необхідні їй енергоресурси.

Раніше в понеділок президент США Дональд Трамп підписав указ, що дозволяє Держдепу і Мінфіну США вводити обмежувальні заходи проти Туреччини за її військову операцію на півночі Сирії, повідомив держсекретар США Майк Помпео.

"Президент Дональд Трамп підписав указ, спрямований на те, щоб домогтися від Туреччини припинити напад на північному сході Сирії та погодитися на негайне припинення вогню. Указ дає міністерству фінансів і Держдепу право вводити санкції проти фізосіб і структур у Туреччині... відповідальних за дії, що становлять загрозу для цивільних або підривають мир, безпеку і стабільність на північному сході Сирії", - зазначив Помпео в заяві.

Сенатор Ліндсі Грем заявив, що він підтримує рішення Трампа накласти нові санкції на Туреччину.

"Я рішуче підтримую рішення президента Трампа ініціювати санкції проти турецьких чиновників та економіки за вторгнення Туреччини в північно-східну Сирію. Туреччина атакує курдські сили, які найбільше підтримували нас у знищенні халіфату ІДІЛ (ІД, терористична організація, заборонена в РФ)", - заявив Грем.

Грем додав, що його колеги мають публічно підтримати план санкції Трампа, який президент оголосив раніше в понеділок. "У команди президента є план заходів, і я маю намір підтримати їх якомога сильніше, і дати їм розумний час і простір для досягнення наших спільних цілей", - продовжив він.

"Водночас, я думаю, було б розумно надати адміністрації можливість зустрітися з Туреччиною та іншими зацікавленими сторонами, щоб побачити, чи зможемо ми знайти край кровопролиттю зі стійким рішенням щодо ІДІЛ та інших проблем національної безпеки США", - сказав сенатор.

Грем є близьким союзником Трампа на Капітолійському пагорбі, але вони публічно розходяться в думках з приводу рішення президента про виведення американських військ із північної Сирії перед запланованою турецькою військовою операцією.

У свою чергу спікер Палати представників США Ненсі Пелосі вважає, що введені президентом США санкції щодо Туреччини недостатні для виходу з ситуації на північному сході Сирії.

"Президент Трамп розв'язав ескалацію хаосу і відсутності безпеки в Сирії. Його заяви про введення пакету санкцій щодо Туреччини недостатньо для того, щоб повернути назад цю гуманітарну катастрофу", - йдеться в заяві Пелосі, розміщеній на її сайті.

На її думку, президент США дав Туреччині "зелене світло" на проведення операції проти курдів, "зрадивши тисячі бійців, які віддали свої життя, щоб захистити світ від варварства ІДІЛ" (ІД, терористична організація, заборонена в РФ).

"Його безладне прийняття рішень загрожує життю людей, ставить під загрозу регіональну безпеку і підриває авторитет Америки в світі", - заявила спікер.

"Минулого тижня голова Енгел (Еліот Енгел, голова комітету палати представників США з міжнародних справ - ІФ) і високопоставлений член Республіканської партії Маккол (Майкл Маккол, головний республіканець у комітеті з міжнародних справ палати представників) представили (...) двопартійну резолюцію, щоб негайно відхилити небезпечне рішення президента в Сирії, і цього тижня ми продовжимо двопартійні, двопалатні дії, щоб протистояти цьому безвідповідальному рішенню", - додала Пелосі.

Турецькі збройні сили 9 жовтня розпочали операцію на північному сході в Сирії, щоб витіснити з прикордонних районів бійців курдських воєнізованих формувань.

Наприкінці минулого тижня глава Пентагону Марк Еспер заявив, що президент США розпорядився відвести всіх американських військових із півночі Сирії, щоб не допустити їх залучення в бойові дії між турецькою армією і курдськими загонами.

Туреччина наразі проводить військову операцію на північному сході Сирії проти курдських формувань. США, країни ЄС і багато інших держав закликають Анкару припинити ці бойові дії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА