15:18 15.10.2019

Кулеба: Мені не потрібне право вето на акти, які порушують зобов'язання України, мені потрібні ефективні інструменти запобігання таким ситуаціям

2 хв читати
Кулеба: Мені не потрібне право вето на акти, які порушують зобов'язання України, мені потрібні ефективні інструменти запобігання таким ситуаціям

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба не бачить для своєї посади необхідності права вето на законопроекти, які не відповідають зобов'язанням України у сфері євроінтеграції та порушують угоду про асоціацію Україна-ЄС.

"Ми ж уряд однодумців, навіть не коаліційний, а монокоаліція, як нас називають. Мені зараз складно уявити ситуацію, під час якої я говоритиму "ні", а хтось говоритиме, що це потрібно робити будь-якої ціною", - сказав він під час прес-брифінгу у вівторок у Києві.

Кулеба наголосив, що його завдання не доводити ситуацію до права вето.

Він також зазначив, що нині триває робота над новим регламентом Кабміну, в якому буде посилено повноваження урядового офісу з євроінтеграції з аналізу та контролю нормативно-правових актів, які розглядатиме уряд.

Таким чином, на думку Кулеби, буде створено умови, за яких не допускатиметься ситуація, що до уряду вноситиметься акт, який суперечить зобов'язанням України щодо угоди про асоціацію з ЄС.

"Якщо теоретично, то мені це право вето не потрібне, мені потрібні ефективні інструменти запобігання таких ситуацій", - додав Кулеба.

Водночас він наголосив, що якщо така ситуація виникне, він, як член уряду, проголосує проти акта, який порушує зобов'язання України.

Серед іншого Кулеба зазначив, що ухвалений закон про зміни до законодавства про державну службу надав урядовому офісу з євроінтеграції та самому віце-прем'єру право законодавчої ініціативи, що дасть змогу бути ініціаторами та вносити проекти актів на розгляд Кабінету Міністрів.

Стосовно питання євроінтеграції в міністерствах Кулеба зазначив, що посади заступників міністрів з питань євроінтеграції скасовувати не планують.

"Це робочий механізм, який потрібен. Але ми в уряді виходимо з того, що кожен міністр є міністром у своїй сфері та через кому в європейській інтеграції, адже він, як міністр, має робити все, щоб країна рухалася у цьому напрямку", - додав він .

Як повідомлялося, раніше колишній віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а тепер депутат Верховної Ради від фракції "Європейська солідарність" і голова парламентського комітету з інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила за те, щоб посада віце-прем'єра з євроінтеграції мала право вето на ухвалені в парламенті законопроекти, які не відповідають зобов'язанням України у сфері євроінтеграції та порушують угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Стосовно євроінтеграції в міністерствах Климпуш-Цинцадзе зазначила, що опікуватися цим питанням мають не заступники міністрів, а перші заступники або самі міністри.

Вона також виступала за те, щоб надати урядовому офісу з євроінтеграції право законодавчої ініціативи, щоб вносити на розгляд уряду проекти документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА