12:21 16.10.2019

Прокуратура Панами закрила справу, розпочату за заявою Портнова проти Порошенка

2 хв читати
Прокуратура Панами закрила справу, розпочату за заявою Портнова проти Порошенка

Прокуратура Панами закрила кримінальну справу за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, не знайшовши підстав для притягнення до відповідальності п'ятого президента України Петра Порошенка, повідомив адвокат Ілля Новіков.

"3 жовтня цього року Перша спеціалізована прокуратура боротьби з організованою злочинністю Панами ухвалила рішення про закриття справи, відкритої за заявою пана Андрія Портнова проти Порошенка. У заяві стверджувалося, що компанії, нібито пов'язані з Порошенком, здійснювали легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом", - сказав Новіков на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

За його словами, до цієї заяви було долучено особисті свідчення Портнова, і той наполягав, що прокуратура Панами має розслідувати ці нібито злочини.

Адвокат пояснив, що прокуратура Панами дійсно здійснювала розслідування.

"Було перевірено дані, які надав Портнов, і двох місяців було достатньо для того, щоб прокурор розібрався зі змістом цієї справи і прийняв рішення про закриття справи", - додав Новіков.

Він також зауважив, що це рішення базується на тому, що в Україні розслідують кримінальне провадження, відкрите за заявою Портнова, а також зазначається, що в заяві Портнова не були зазначені факти, які свідчили б про причетність компаній до якихось незаконних дій.

Водночас Новіков зазначив, що це рішення може бути оскаржене в Панамському суді, проте йому не відомо, чи має намір адвокат Портнова в Панамі подавати відповідну заяву.

У свою чергу адвокат Ігор Головань зазначив, що захист Порошенка також вживає всіх заходів для притягнення до відповідальності за незаконні дії стосовно п'ятого президента. Зокрема, за його словами, суд за заявою адвокатів ухвалив рішення про допит Портнова та директора Державного бюро розслідувань Романа Труби у рамках кримінального провадження про напад на Порошенка біля будівлі ДБР у червні 2019 року, а у провадженні Генпрокуратури є справа про розголошення конфіденційних даних.

Також, за його словами, не в усіх кримінальних провадженнях, які розслідує ДБР, Порошенко має статус свідка.

"Є провадження, де він проходить як свідок, а є, де він взагалі не проходить", - сказав Головань.

Крім того, адвокат переконаний, що немає жодних юридичних підстав для повідомлення Порошенку про скоєння якогось злочину.

Коментуючи нез’явлення Порошенка на допити, адвокат наголосив, що для цього є поважна причина. Крім того, за його словами, ДБР не має як такого наміру розслідувати ці справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА