11:54 17.10.2019

ВР ухвалила закон про викривачів корупції

2 хв читати
ВР ухвалила закон про викривачів корупції

Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект №1010 про внесення змін до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за це рішення на пленарному засіданні в четвер проголосували 252 народних депутатів.

Законопроект визначає правовий статус викривачів корупції, їхні права та гарантії захисту; внормовує порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільняє від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення. Законопроект також передбачає забезпечення державного захисту викривачам корупції, зокрема захисту їхніх трудових прав.

Законопроект пропонує значно розширити гарантії захисту викривачів корупції, зокрема передбачає захист прав та інтересів безоплатною вторинною допомогою, гарантування правоохоронними органами безпеки таким особам і представлення інтересів викривачів НАБУ та адвокатом.

Законопроект пропонує забезпечити анонімність викривача, посилює відповідальність за порушення прав викривача корупції, гарантує збереження йому робочого місця, компенсацію за вимушений прогул і майбутнє працевлаштування.

За словами заступника голови антикорупційного комітету Галини Янченко, яка представляла правки до другого читання законопроекту, відповідальним із роботи з викривачами корупції є Національне агентство з питань запобігання корупції

Законопроект передбачає також винагороду викривачу корупції.

Винагорода виплачується викривачу корупції, якщо він повідомив, активно сприяв розкриттю злочину, грошовий розмір якого або завдані державі збитки у п'ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений законом на момент скоєння злочину.

Законопроект передбачає, що викривач отримує винагороду в межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину, але не більше ніж 3 тис. мінімальних зарплат. Документ передбачає, що розмір винагороди визначає суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА