12:35 17.10.2019

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсації п'ятьом звільненим за законом про люстрацію чиновникам

3 хв читати
ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсації п'ятьом звільненим за законом про люстрацію чиновникам

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Україну виплатити грошові компенсації п'ятьом звільненим за законом про очищення влади колишнім чиновникам у зв'язку з порушенням в країні їхніх прав, а також визнав український закон про люстрацію менш цільовим і вузьконаправленим порівняно з процедурами люстрації, введеними в інших державах Центральної та Східної Європи.

Таке рішення суд ухвалив 17 жовтня, після розгляду скарг п'яти українських громадян, повідомляє прес-служба ЄСПЛ.

Йдеться про скарги: колишнього першого заступника начальника слідчого управління Міндоходів Миколаївської області Дмитра Басалаєва; екс-заступника начальника кадрового управління ГПУ В'ячеслава Поляха; колишнього заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся; колишнього начальника податкової інспекції міста Яремчі ГУ Міндходів в Івано-Франківській області Романа Якубовського та екс-заступника начальника управління АПК Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергія Бондаренка.

Перших трьох заявників звільнили відповідно до закону про люстрацію у жовтні 2014 року на тій підставі, що вони обіймали посади на держслужбі під час президентства Віктора Януковича. Четвертого заявника звільнили за несвоєчасне подання заяви про люстраційну перевірку, а п'ятого - за те, що він обіймав посаду другого секретаря райкому Компартії в період до 1991 року.

Усі заявники скаржилися ЄСПЛ на своє звільнення і наслідки, яке воно спричинило (ст. 8 Конвенції - право на повагу до приватного життя). Також троє перших заявників, посилаючись на різні гарантії, передбачені статтею 6 Конвенції (право на справедливий суд), скаржилися на нерозгляд їхніх позовів українськими національними судами.

Згідно з текстом рішення, ЄСПЛ одноголосно: "ухвалив, що мало місце порушення пункту 1 статті 6 Конвенції щодо перших трьох заявників; постановив, що мало місце порушення статті 8 Конвенції щодо всіх заявників".

Також Європейський суд ухвалив, що Україна, як держава-відповідач, має виплатити заявникам протягом трьох місяців із дати, коли це рішення стане остаточним, такі суми: "- 5 тис. євро кожному заявнику, плюс будь-який податок, який може бути стягнуто з цієї суми як компенсацію моральної шкоди; - 1,5 тис. євро першому заявникові і 300 євро заявникам з другого до п'ятого, плюс будь-які податки, які може бути стягнуто із заявників щодо витрат; - що з моменту закінчення вищезазначених трьох місяців до моменту виплати за вищезазначеними сумами виплачуватимуться прості відсотки за ставкою, що дорівнює граничній кредитній ставці Європейського центробанку протягом періоду дефолту плюс 3 відсоткових пункти".

При цьому ЄСПЛ відхилив решту вимог заявників щодо справедливої сатисфакції.

Отже, суд встановив, що право трьох заявників на справедливий суд упродовж розумного терміну було порушено, оскільки судові процедури щодо їх звільнення вже йдуть понад 4,5 року і досі не завершені.

За статтею 8 Конвенції ЄСПЛ не ставив під сумнів, що в період перебування при владі Януковича система державної служби та демократичного врядування України постала перед значними викликами.

Європейський суд також вирішив, що закон України про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників тільки на тій підставі, що вони обіймали посади на держслужбі протягом більше ніж року за часів президентства Януковича чи на підставі обійманих ними посад у Компартії до 1991 р.

"Отже, зазначений закон не враховував особисту роль, яку відігравали заявники, а також те, чи були вони особисто пов'язані з недемократичною діяльністю, що мала місце в період правління колишнього президента. У цьому стосунку український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, які були введені в інших державах Центральної та Східної Європи і які були більш цільовими і вузьконаправленими", - йдеться в рішенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА