14:16 17.10.2019

"Слуга народу" внесе законопроект про внесення змін до КПК щодо посилення відповідальності за надання недостовірної інформації

2 хв читати
"Слуга народу" внесе законопроект про внесення змін до КПК щодо посилення відповідальності за надання недостовірної інформації

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляє, що буде розроблено зміни до кримінально-процесуального кодексу про введення кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію, надану викривачами корупції.

"Ми вже домовилися, що внесемо окремий законопроект про внесення змін до КПК щодо посилення відповідальності за надання недостовірної інформації, кримінальної відповідальності", - сказав Арахамія журналістам у кулуарах парламенту у четвер у Києві.

Він нагадав, що наразі за такі правопорушення законодавство передбачає штрафи.

"Треба робити кримінальну відповідальність... У такий спосіб ми демотивуємо тих людей, які анонімки пишуть", - зазначив Арахамія.

Як повідомлялося, 17 жовтня Верховна Рада хвалила в цілому президентський законопроект №1010 про внесення змін до закону про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

За це рішення на пленарному засіданні у четвер проголосували 252 народних депутатів.

Законопроект визначає правовий статус викривачів корупції, їхні права та гарантії захисту; внормовує порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільняє від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення. Законопроект також передбачає забезпечення державного захисту викривачам корупції, зокрема захисту їхніх трудових прав. Законопроект пропонує значно розширити гарантії захисту викривачів корупції, зокрема передбачає захист прав та інтересів безоплатною вторинною допомогою, гарантування правоохоронними органами безпеки таким особам і представлення інтересів викривачів НАБУ та адвокатом.

Законопроект пропонує забезпечити анонімність викривача, посилює відповідальність за порушення прав викривача корупції, гарантує збереження йому робочого місця, компенсацію за вимушений прогул і майбутнє працевлаштування.

Законопроект передбачає також винагороду викривачу корупції.

Винагорода виплачується викривачу корупції, якщо він повідомив, активно сприяв розкриттю злочину, грошовий розмір якого або завдані державі збитки у п'ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений законом на момент скоєння злочину.

Законопроект передбачає, що викривач отримує винагороду в межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину, але не більше ніж 3 тис. мінімальних зарплат. Документ передбачає, що розмір винагороди визначає суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА