19:46 21.10.2019

У ЄС занепокоєні припиненням реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я

3 хв читати
У ЄС занепокоєні припиненням реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я

Призупинення реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я, а також "сліпе" голосування в стінах Верховної Ради викликає у європейської сторони занепокоєння, заявила віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС", депутат Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадел (Viola von Cramon-Taubadel).

"Те небагато хорошого, що було досягнуто при президенті Порошенку, поки що не просувається вперед, наприклад, у реформі охорони здоров'я, що викликає занепокоєння. Це не відповідає очікуванням Європи і Європейського парламенту щодо того, що Україна стане європейською країною з європейськими цінностями", - сказала Віола фон Крамон в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, перший етап реформи був "одним із найбільших досягнень за дуже короткий проміжок часу", коли МОЗ очолювала Уляна Супрун, і "навіть не розпочавши... другу стадію реформи, новий міністр охорони здоров'я і її команда роблять все проти".

Віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС" зазначила, що сумнівається в оточенні президента України Володимира Зеленського, і в тому, в якій мірі він правильно поінформований про процеси в країні. "Особливу проблему я бачу в пані Богдані (керівник Офісу президента України Андрій Богдан - ІФ), тому що він дуже небезпечний... Я думала, що Зеленський - нова фігура, але ні. Сам по собі - так, але не люди, які за ним стоять. Можливо, деякі з його компанії, "Кварталу 95", і є професіоналами... Але доти, доки Богдан є найважливішою фігурою в його офісі, іншим буде дуже важко", - зазначила Віола фон Крамон.

Вона також зазначила, що "Україні потрібен український парламент, який працює ефективно й усвідомлено на основі реальних демократичних процедур" і зазначила, що цього не вистачає парламенту, який працює "в турбо-режимі". "Ми, як депутати Європейського парламенту, маємо наполягати на чистій процедурі ухвалення законопроектів, ми маємо наполягати, щоб роль парламенту була сильною, щоб депутати в повному обсязі використовували свої права і виконували свої обов'язки, щоб була прозорість процедури та відповідне обговорення", - наголосила віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС".

Віола фон Крамон зауважила, що європейська сторона дуже зацікавлена в продовженні інтенсивної співпраці з Україною, але вважає, що сильний парламент означає іншу процедуру ухвалення законопроектів.

"Ми виділяємо достатню кількість грошей цій чудовій країні (Україні - ІФ), багато грошей іде на реформи. І якщо пан Зеленський не хоче продовжувати з цими реформами, а замість цього їм перешкоджати або навіть повернути їх назад, ми маємо на це реагувати. Ми не мовчатимемо", - зазначила вона.

За словами віце-президента Комітету асоціації "Україна-ЄС", у Європейському парламенті є велика підтримка України, і при цьому є високі очікування до проведених в Україні реформ. Тому європейська сторона готова продовжити фінансову допомогу, "але не як само собою зрозуміле", а має бачити результати і докази, "що гроші були використані належним чином".

"У країні має бути сильний парламент. Те, що ми бачимо, так це свого роду сліпе голосування. Занадто багато на кону, занадто багато чого можна втратити. І якщо люди не будуть задоволені, я маю на увазі тих, хто повертається з війни, тих, у кого є зброя - наступний Майдан не буде мирним. Це може бути жахливо", - зазначила Віола фон Крамон.


Повний текст інтерв'ю розміщено на сайті агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА