Політика

МЗС Німеччини виступає проти визнання Голодомору геноцидом

Петиційний комітет парламенту Німеччини (Бундестагу) на відкритому засіданні в понеділок розглянув звернення про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу, однак Міністерство закордонних справ Німеччини виступило за відхилення відповідної петиції, пише Deutsche Welle з посиланням на члена комітету, депутата від ХДС Арнольда Фаатца.

"МЗС хоче, щоб петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття геноцид не було визначено до 1951 року. На мою думку, цей аргумент є дуже технократичним. Те ж саме стосується і іншого аргументу - що, крім українців, у цього штучно влаштованого голоду були і інші жертви, зокрема, в Росії, на Кавказі. Цей аргумент, на мою думку, також більше схожий на відмовку", - сказав Фаатц в інтерв'ю виданню.

За його словами, дві каденції Бундестагу назад вже була схожа петиція, і тоді МЗС Німеччини також відреагував на неї подібними аргументами, і тепер робить це знову. "Я вважаю таку аргументацію досить небезпечною. Вона суперечить тій оцінці, яку ми сьогодні по праву даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів в Німеччині. Адже тоді нацисти вимагатимуть, щоб гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином був переоцінений. Адже це теж відбулося до 1951 року", - зазначив представник петиційного комітету.

За словами Фаатца, це рішення МЗС також означає "стати на коліна перед Росією".

"Вочевидь, ніхто не хоче створювати нові теми для конфронтації з Росією. Тим більше, багато держав вже висловилися щодо свого ставлення до Голодомору, а саме, що це був геноцид. І зрозуміло, що голос Німеччини в цьому контексті мав би істотну вагу", - зазначив він.

Представник Бундестагу вважає, що петиційний комітет у зв'язку з цим може не передати петицію в МЗС з проханням втілити її в життя, а відхилить її. Однак противники такого рішення, найімовірніше, подадуть заявку на те, щоб проголосувати за цю петицію в Бундестазі окремим пунктом. "Але, ймовірно, більшості для прийняття цієї петиції в Бундестазі бракуватиме", - сказав Фаатц.

За даними Deutsche Welle, петиція на сайті німецького Бундестагу про визнання Голодомору в Україні 1932-33рр геноцидом з'явилася в травні поточного року і зібрала понад 56 тисяч підписів - більше мінімально необхідних для розгляду 50 тисяч.

Членами петиційного комітету Бундестагу є 28 депутатів з різних фракцій німецького парламенту.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ