19:38 22.10.2019

МЗС України протестує у зв'язку з тюремним вироком журналісту Асєєву в окупованому Донецьку

2 хв читати
МЗС України протестує у зв'язку з тюремним вироком журналісту Асєєву в окупованому Донецьку

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест Російській Федерації через так зване судове рішення російської окупаційної влади в Донецьку щодо позбавлення волі на 15 років українського журналіста Станіслава Асєєва.

"Незаконне утримання та псевдовирок Станіславу Асєєву вчергове підтвердили, що окупаційний режим розглядає незалежну журналістику як одну з головних загроз своєму функціонуванню. Недаремно УВКПЛ ООН у своїй доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 травня до 15 серпня 2019 року окремо відзначило відсутність можливостей для публічного висловлення критичних поглядів на окупованій частині Донбасу", - йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій у вівторок.

У відомстві наголосили, що незаконне позбавлення волі є в Україні кримінальним злочином, і всі причетні до утримання Асєєва будуть притягнуті до відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України.

"Ми вимагаємо від Російської Федерації негайного звільнення Асєєва та всіх незаконно утримуваних громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту засудити незаконне позбавлення волі громадянина України Асєєва та посилити тиск на РФ з метою безумовного звільнення всіх громадян України, яких тримають як заручників на території Росії та тимчасово окупованих територіях України", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 22 жовтня сайт "Генеральної прокуратури" так званої ДНР оприлюднив інформацію про те, що в серпні згідно з вироком "Апеляційної палати Верховного Суду ДНР" Асєєва визнано винним у вчиненні низки злочинів, передбачених ч. 3 ст. 329 (організація екстремістського співтовариства), ст. 321 (шпигунство), ч. 4 ст. 32, ст. 321 (підбурювання до шпигунства), ч. 1 ст. 325 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності), ч. 2 ст. 326 (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності) "Кримінального кодексу" так званої ДНР.

"Підсудному призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 15 років із позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням волі терміном на один рік, із відбуванням покарання в колонії суворого режиму", - йдеться в повідомленні "генпрокуратури" так званої ДНР.

Асєєв, який проживає на окупованій території, публікувався в українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав Васін. Про зникнення блогера стало відомо 11 червня 2017 року, при цьому востаннє Асєєв виходив на зв'язок 2 червня.

16 червня 2017 року бойовики "ДНР", які контролюють окремі райони Донецької області, підтвердили, що зниклого в окупованому Донецьку Асєєва затримали за звинуваченням у шпигунстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА