09:34 24.10.2019

Депутати "Слуги народу" пропонують не поширювати правовий захист у сфері інтелектуальної власності на способи лікування та діагностики

3 хв читати
Депутати "Слуги народу" пропонують не поширювати правовий захист у сфері інтелектуальної власності на способи лікування та діагностики

Народні депутати пропонують розширити перелік об'єктів, на які не поширюється правовий захист у сфері інтелектуальної власності, додавши до нього, зокрема, хірургічні або терапевтичні способи лікування людини або тварини та способи діагностики організму людини або тварини.

Це закріплено законопроектом №2259, текст якого розміщено на сайті Верховної Ради.

Законопроект пропонує, що правова охорона не поширюватиметься також на процеси клонування людей, процеси зміни через зародкову лінію генетичної ідентичності людей, використання людських ембріонів для промислових або комерційних цілей, а також на нові форми відомого лікарського засобу, нові дозування або нове використання відомого лікарського засобу.

Крім того, правова охорона не поширюватиметься на людський організм на різних стадіях його формування та розвитку, продукт або процес, який стосується природного біологічного матеріалу, а не відокремленого від свого природного середовища, або який не є продуктом технічного процесу.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує передбачити можливість подання заявок в електронній формі, надати право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців із дати публікації відомостей про заявку на винахід, уточнити порядок надання додаткової охорони прав на винаходи, а також розширити перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі) і передбачити можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку (post-grant opposition).

Автори законопроекту зазначили, що винахід, який претендує на правову охорону, має бути результатом винахідницької діяльності (творчої діяльності), а отже, відповідати критерію "винахідницький рівень". Водночас винаходи насправді отримують слабшу правову охорону, ніж корисна модель, яка не має відповідати цим критерієм, а значить досить часто не є результатом винахідницької діяльності.

На думку авторів законопроекту наразі в українському правовому полі корисна модель, права інтелектуальної власності на яку купуються за спрощеною процедурою, забезпечує недобросовісним заявникам можливість обходу винаходів та ускладнює процедуру захисту прав на такі винаходи. При цьому "корисна модель", права інтелектуальної власності на яку купуються за спрощеною процедурою, забезпечує можливість недобросовісним власникам забороняти третім особам використовувати очевидні технічні рішення, тобто фактично дає можливість "приватизувати" частину суспільного надбання в різних сферах технологій і у такий спосіб обмежує конкуренцію на ринку, створюючи фактор зростання цін.

"Проблематика полягає в тому, що в Україні однакові результати інтелектуальної діяльності можуть охоронятися і як винаходи, і як корисні моделі. Однак отримання патенту на корисну модель має більше переваг ніж отримання патенту на винахід через менші тимчасові та фінансові витрати, менші вимоги патентоспроможності, нижчі ризики визнання прав недійсними", - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

Як повідомлялося, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка заявив, що захист інтелектуальної власності стоїть на порядку денному Торговельної-інвестиційної ради Україна-США, яка відбудеться 1 листопада в Києві, а потім стане предметом обговорення на Комітеті асоціації Україна-ЄС.

Законопроект №2259 зареєстрували 11 жовтня народні депутати від "Слуги народу" Роксолана Підласа, Руслан Стефанчук і Михайло Радуцький.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА