16:03 24.10.2019

Проходження тесту на поліграфі не можна перетворювати на шоу, адже публічність нівелює результати - експерти

2 хв читати
Проходження тесту на поліграфі не можна перетворювати на шоу, адже публічність нівелює результати - експерти

Результати дослідження на детекторі брехні мають рекомендаційний характер, процедура проходження поліграфа не має бути публічною, наголошують у правоохоронних органах.

Штатні поліграфологи працюють у правоохоронних органах України, їхні висновки мають виключно рекомендаційний характер і оцінюються лише у сукупності з іншими даними, документами або доказовою базою.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у Службі безпеки України, у штаті української спецслужби є поліграфологи, роботу яких регламентують внутрішні нормативні акти.

"Загалом дослідження на поліграфі використовуються при здійсненні спецперевірок під час прийому на роботу, під час здійснення службових перевірок. Важливою умовою проходження поліграфа є добровільна згода, а висновок поліграфолога має виключно рекомендаційний характер і не може оцінюватися сам по собі, лише у сукупності з низкою інших даних, документів або доказів", - розповіли у СБУ.

При цьому співрозмовник агентства зазначив, що проходження поліграфа є досить делікатним процесом. "Це не можна перетворювати на шоу, оскільки публічність нівелює результати", - зазначив він.

У МВС агентству зазначили, що у підрозділах внутрішньої безпеки, кадровій службі та в слідстві Національної поліції також працюють поліграфологи. "Оцінювати результати поліграфа можна тільки за наявності цілої низки інших факторів і даних. А оскільки це дослідження стосується психологічного аспекту, не може бути мови і про демонстративний характер його проходження", - сказав співрозмовник агентства.

Поліграфологи працюють і у Державному бюро розслідувань, і в Національному антикорупційному бюро України - перевірка на детекторі брехні у цих відомствах, як правило, використовується як допоміжний інструмент під час підбору кадрів і проведення службових перевірок.

Як повідомлялося, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабара в розмірі по $30 тис. діючими народними депутатами.

За інформацією САП, в рамках розслідування кримінального провадження мають перевірити поширену в ЗМІ інформацію про те, що 11 народних обранців від партії "Слуга народу", які є членами парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по $30 тис. неправомірної вигоди за голосування проти законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об'єктів нерухомості на засіданні комітету.

Президент України Володимир Зеленський уже заявив, що пройти перевірку на поліграфі мають усі члени парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Кілька народних депутатів від фракції "Слуга народу" вже пройшли тест на поліграфі. Голова фракції Давид Арахамія має намір пройти цю процедуру в четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА