09:55 26.10.2019

Україна готова до діалогу в ПАРЄ, але не до компромісів з територіальної цілісності

2 хв читати
Україна готова до діалогу в ПАРЄ, але не до компромісів з територіальної цілісності

Повернення делегації Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) залишається неприйнятним для України, а ситуація з повноваженнями української делегації в цій організації неясною, підкреслив голова Верховної Ради Дмитро Разумков на зустрічі з генсеком Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

"Для України залишається неприйнятним повернення делегації Російської Федерації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюся, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із совістю, територіальною цілісністю і гідністю людей", - сказав Разумков, якого цитує сайт Верховної Ради в суботу.

Він запевнив генсека РЄ в готовності України працювати на користь Європи і Ради Європи. При цьому спікер Ради зазначив, що група "Балтік плюс" не прагне до деструктивної позиції в Раді Європи.

"Ми налаштовані відстоювати ті базові принципи і цінності, які були закладені при створенні цієї організації. Тому що принципи демократії і свободи, прав людини - ключові, як для Європи, так і для України", - сказав він.

Разумков подякував Пейчинович-Бурич за позицію щодо дотримання прав людини, особливо на тимчасово окупованих територіях. "Фактично всі країни світу розуміють, що частина території, як на Донбасі, так і в Криму, - це українські території. Я розумію, що механізми повернення цих територій будуть відрізнятися, але і там, і там знаходиться найбільша цінність нашої держави - люди", - зазначив він.

Як повідомлялося, 20 вересня відбулися установчі збори делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Очолила делегацію нардеп з фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько.

23 вересня Ясько опублікувала заяву української делегації про рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня.

"Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації в сесійний зал ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться в заяві.

На початку жовтня Україна разом з Латвією, Литвою, Естонією та Грузією створили спільну групу "Балтік плюс" в ПАРЄ, головним завданням якої буде продовження політики невизнання анексії Криму, засудження окупації Росією Криму, частин Східної України, Грузії і Молдови.

Російська делегація кілька років не брала участь в сесіях ПАРЄ після того, як була позбавлена частини своїх повноважень через окупацію Криму і частини Донбасу.

Наприкінці червня 2019 року ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації в асамблеї.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА