21:18 30.10.2019

Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і "Нафтогазом України"

3 хв читати
Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і "Нафтогазом України"

Президент РФ Володимир Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і "Нафтогазом України", пов'язаних з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

"Треба цього абсурду позбутися, обнулити всі вимоги з усіх сторін. Ми готові до конструктивної роботи і з прокачування газу через Україну, і щодо постачань газу в Україну. Причому зі значним зниженням ціни - на відміну від тієї, за якою споживачі російського газу отримують (його - ІФ) в Україні сьогодні", - сказав Путін у середу під час прес-конференції за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

"А те, що це російський газ, - сумнівів немає. Ніякого реверсу там немає, це хибний реверс. Але Бог з ним, із цим хибним реверсом. Головне, що вигоди України очевидні і для кінцевих споживачів - і для компобуту, для громадян, і для економіки загалом", - сказав Путін.

Путін також назвав абсурдними претензії Антимонопольного комітету України до "Газпрому" на $7 млрд.

"Щодо переговорів у Брюсселі, які відбулися позавчора. Ми знаємо оцінки деяких чиновників ЄС стосовно того, як минули ці переговори. Наші оцінки розходяться. Ми вважаємо їх конструктивними, причому з усіх сторін, зокрема й наших українських партнерів", - сказав Путін.

"Питання виключно у сфері спорів арбітражного характеру, на наш погляд, абсолютно абсурдних, коли, наприклад, $7 млрд намагаються пред'явити через українські суди за те, що він ("Газпром" - ІФ) має монопольне місце на транзитному ринку України. Хоча "Газпром" нічого не транзитує, транзитують українські компанії. Але це просто абсурд", - додав російський президент.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак за підсумками тристоронніх консультацій 28 жовтня запропонував "пакетне" врегулювання судових спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом", а також постачань і транзиту газу.

31 грудня 2019 року закінчується дія контракту на транзит російського газу в Європу через територію України. У вересні сторони провели зустріч, де Україна представила Росії та Єврокомісії дорожню карту щодо імплементації європейського законодавства у свою систему. Росія погодилася підписати контракт за новими правилами, якщо Україна встигне завершити всі необхідні процедури, зокрема сертифікувати українського газотранспортного оператора за європейським законодавством.

Якщо Україна не встигне, Росія пропонує продовжити чинний контракт на транзит газу на будь-який термін. Але першочерговим питанням Росія вважає підписання контракту на купівлю газу Україною безпосередньо в Росії, який на сьогодні Україна отримує реверсом з Європи. Україна не купує російський газ із 2015 року.

Росія у вересні на тристоронніх переговорах також заявила про необхідність до підписання нового контракту з Україною укласти мирову угоду щодо рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з якою "Газпром" повинен виплатити "Нафтогазу України" $2,6 млрд.

Пізніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив про необхідність урегулювання всіх судових претензій, зокрема за рішенням Антимонопольного комітету України, за яким "Газпром" має виплатити "Нафтогазу України" понад $6 млрд.

Україна визнає ризик непідписання договору відповідно до європейського енергетичного законодавства. "Ризик непідписання поки що залишається на порядку денному. З української сторони ми будемо максимально ефективними для того, щоб підписати договір на транспортування", - зазначав міністр енергетики України Олексій Оржель. На цей випадок Україна активно закачує газ до своїх підземних сховищ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА