11:09 06.11.2019

Посол США в ЄС Сондланд визнав, що військова допомога Україні залежала від розслідування справ компанії Burisma

2 хв читати
Посол США в ЄС Сондланд визнав, що військова допомога Україні залежала від розслідування справ компанії Burisma

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондланд змінив свої свідчення слідчим Палати представників і визнав, що американська військова допомога Україні залежала від розслідування в Україні справи щодо компанії Burisma Holdings, в якій працював син колишнього віце-президента США Джо Байдена Гантер.

Згідно з додатком до свідчень Сондланда, розміщеним на сайті Палати представників, США пропонували відновити військову допомогу Україні в обмін на особисту згоду президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування щодо Байдена, який є політичним опонентом Дональда Трампа.

У свідченнях посол розповів, що він згадав, як 1 вересня 2019 року у Варшаві у нього відбулася розмова з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

"Тепер я згадую, як особисто розмовляв із паном Єрмаком, де я сказав, що відновлення допомоги США, найімовірніше, не відбудеться, доки Україна не зробить публічну антикорупційну заяву, яку ми обговорювали протягом багатьох тижнів", - сказав Сондланд.

Як повідомлялося, екс-спецпредставник США в Україні Курт Волкер під час надання свідчень у Конгресі заявив, що президент США Дональд Трамп не вимагав від української влади вести розслідування, пов'язане з виборами США 2016 року, як умову для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським

У свою чергу постпред США в ЄС Гордон Сондланд під час надання свідчень у Конгресі заявив, що умовою для зустрічі президента Дональда Трампа з українським керівництвом було розслідування щодо екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина.

Згідно зі стенограмою свідчень, які він надав конгресменам із трьох комітетів Палати представників США, Сондланд додав, що не знав про зв'язок між газовою компанією Burisma і сім'єю Байденом до липня. Burisma - українська газова компанія, в якій працював син Джо Байдена - Гантер.

Три комітети Палати представників США 5 листопада оприлюднили стенограми зі свідченнями, отриманими в рамках процедури імпічменту президента США від Сондланда і колишнього спецпредставника США щодо України Курта Волкера.

"Зі свідчень чітко випливає, що в обмін на заяву (про те, що уряд України веде розслідування щодо сім'ї Байденів або компанії Burisma - ІФ) Трамп погодив би президенту України зустріч у Білому домі, яку той прагнув отримати, а потім мільйони доларів критично необхідної військової допомоги", - йдеться в заяві керівників комітетів із розвідки, закордонних справ та безпекового нагляду.

4 листопада комітети розмістили перші стенограми, пов'язані з процедурою імпічменту. Так, було оприлюднено свідчення колишнього радника держдепартаменту США Майкла Маккінлі, який пішов у відставку у жовтні, і колишнього посла США в Україні Марі Йованович. Бесіди з чиновниками відбувалися за закритими дверима.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА