18:16 06.11.2019

У проекті рекомендацій слухань ВР міститься заклик до Зеленського посилити відповідальність за перешкоджання діяльності ЗМІ

2 хв читати
У проекті рекомендацій слухань ВР міститься заклик до Зеленського посилити відповідальність за перешкоджання діяльності ЗМІ

Учасники парламентських слухань з питань безпеки журналістів порекомендують президентові України Володимиру Зеленському посилити відповідальність за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, а також за вбивства або замах на вбивство журналістів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний проект рекомендацій був представлений на слуханнях у середу і схвалений їхніми учасниками. Пізніше, як очікується, він ляже в основу парламентської законодавчої ініціативи.

У документі, текст якого має у своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", також міститься рекомендація активізувати зусилля уповноважених органів з розслідування вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова, В'ячеслава Веремія, Олеся Бузини та звільнення полонених журналістів, зокрема Станіслава Асєєва та Олега Галазюка, припинення переслідування окупаційною владою Криму Миколи Семени та кримськотатарських громадських активістів.

Згідно з документом, українському парламенту рекомендується передбачити в законодавстві, що вчинення кримінальних правопорушень у зв'язку з перешкоджанням реалізації права на свободу висловлювання має бути обставиною, що обтяжує покарання. ВР також рекомендують збільшити термін давності притягнення до відповідальності за правопорушення проти свободи слова, вилучити з кримінальних і перенести до категорії адміністративних правопорушень відмову в наданні публічної інформації на запит журналістів.

Крім того, депутати мають намір рекомендувати визначити правовий статус інтернет-ЗМІ та журналістів інтернет-ЗМІ.

Генеральній прокуратурі та МВС, Державному бюро розслідувань порекомендують визначити у своєму керівництві осіб, відповідальних за нагляд у розслідуванні злочинів, скоєних проти журналістів. Національній поліції України, як очікується, буде рекомендовано ефективно розслідувати резонансні вбивства журналістів Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова, В'ячеслава Веремія, Олеся Бузини.

Кабінету Міністрів буде рекомендовано спростити процедуру доступу іноземних журналістів, правозахисників і адвокатів до Криму шляхом внесення змін до порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Міністерству оборони України планують рекомендувати сприяти висвітленню журналістами подій у зоні Операції об'єднаних сил і забезпечити збереження персональних даних журналістів, акредитованих для висвітлення подій у зоні бойових дій.

Учасники слухань також рекомендують Верховній Раді проводити такі парламентські слухання щорічно.

У слуханнях узяли участь народні депутати та представники правоохоронних органів України, представники ООН і неурядової організації Freedom House.

За підсумками слухань заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що глава Національної поліції Ігор Клименко запланував у четвер провести нараду, на якій буде вивчено порушені на слуханнях питання неефективності розслідування злочинів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА