21:40 06.11.2019

Президент Молдови не виключає відставки уряду і дострокових парламентських виборів

3 хв читати
Президент Молдови не виключає відставки уряду і дострокових парламентських виборів

Президент Молдови Ігор Додон заявив про можливість відставки уряду і дострокові парламентські вибори, зазначивши, що виступає за збереження Кабміну і правлячої коаліції.

"Ситуація проясниться найближчими днями. Уряд прийняв на себе відповідальність перед парламентом за закон про внесення змін до закону про прокуратуру. Згідно із законодавством, у цьому випадку можливі два варіанти: або парламент погоджується, або відхиляє закон. У цьому випадку уряд вважається відправленим у відставку. Третього не дано. Як вчинить парламент - подивимося, на це відводиться 72 години", - сказав Додон у середу ввечері на телеканалі JurnalTV.

Він піддав критиці рішення уряду про анулювання результатів конкурсу з відбору кандидата на пост генпрокурора. За його словами, всі конкурси провалилися або завершилися безрезультатно. Так було під час призначення членів Конституційного суду, директора Національного центру з боротьби з корупцією, також провалився конкурс з відбору кандидата на пост директора Митної служби.

"Тепер скасували результати конкурсу з відбору кандидата на пост генерального прокурора. Виходить, якщо результати не сподобалися, то відміняють ці результати. В цьому випадку - чим нинішня влада відрізняються від Володимира Плахотнюка (втеклий молдавський олігарх - "ІФ") ?! Він теж так вчиняв", - зазначив Додон.

Відповідаючи на питання журналіста, він сказав, що ситуацію, що склалася, обговорював ввечері з прем'єр-міністром Майєю Санду і головою парламенту Зінаїдою Гречаною.

"Була спокійна дискусія, кожен висловив свою позицію. Я вважаю, що президент повинен зробити все, щоб забезпечити стабільність в країні. Цього хочуть люди, які чекають результатів. Я незадоволений діяльністю уряду в різних сферах. Але я виступаю за те, щоб знайти рішення, зберегти уряд і правлячу коаліцію", - сказав Додон.

Він висловив здивування з приводу того, що прем'єр-міністр не обговорювала свою ініціативу з колегами з правлячої коаліції, а також з парламентом і президентом.

"Це суперечить нашій угоді про спільну роботу. Це може призвести до відставки уряду. Чому йдуть на такий ризик? Є дві відповіді: або праві, блок ACUM не справляються з емоціями після поразки на виборах, або уряд не справляється зі своїми обов'язками. Інакше, який сенс йти цим шляхом? Можна було обговорювати попередньо, але нас поставили перед фактом", - заявив президент.

Як вирішення проблеми, він порадив прем'єр-міністру відкликати з парламенту прийнятий урядом під свою відповідальність законопроект.

"Якщо конкурс провалився і винен в цьому міністр юстиції, міністра потрібно відправити у відставку, а закон, який, до речі, суперечить Конституції - відкликати з парламенту. Я готовий призначити новим міністром юстиції кандидата, якого запропонує прем'єр-міністр", - заявив Додон.

Він підкреслив, що рішення поки не прийнято. У четвер пропрезидентська Партія соціалістів обговорить ситуацію на засіданні фракції, потім відбудеться засідання Республіканської ради.

"Вони не сприймають цей підхід з прийняттям урядом відповідальності на себе перед парламентом. Подивимося, яке буде знайдене рішення", - сказав президент, повідомивши також, що в четвер зустрічається з акредитованими в Молдові послами зарубіжних країн. За його словами, зустріч була призначена ще до того, як виникла ініціатива парламенту.

Як повідомляв "Інтерфакс", в середу уряд Молдови делегував прем'єр-міністру частину повноважень щодо відбору кандидата на пост Генерального прокурора. Це передбачено законом, прийнятим шляхом прийняття урядом відповідальності перед парламентом. Уряд прийняв нові поправки в закон про прокуратуру через кілька годин після того, як міністр юстиції Молдови анулювала результати конкурсу з відбору кандидата на пост генерального прокурора республіки.

Згідно ст.106 Конституції, "уряд має право прийняти на себе відповідальність перед парламентом за програму, заяву загальнополітичного характеру або проект закону". Одночасно, уряд йде у відставку, якщо протягом трьох днів парламент приймає резолюцію про вотум недовіри уряду. Пропозиція може внести групу в кількості не менше однієї чверті депутатів (26). Якщо парламент не приймає таке рішення, то законопроект уряду набуває сили закону.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА