17:17 08.11.2019

"Європейська солідарність" закликала спікера ВР Разумкова зупинити наступ на свободу слова в Україні

2 хв читати
"Європейська солідарність" закликала спікера ВР Разумкова зупинити наступ на свободу слова в Україні

 Народні депутати від фракції "Європейська солідарність" звернулися до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова із закликом забезпечити збереження свободи слова в Україні.

Депутати ініціювали зустріч із Разумковим після проведення обшуків у власника телеканалу "Прямий" Володимира Макеєнка, повідомляє прес-служба політсили.

Представники "Євросолідарності" заявили, що свобода слова в Україні перебуває під загрозою на тлі тиску силовиків на ЗМІ, погроз виданням з боку колишніх членів команди Януковича та ініціації парламентською більшістю законів, подібних до "диктаторських законів" 16 січня.

"Події останніх тижнів у сфері свободи слова викликають серйозну тривогу в усіх, хто розуміє, що Україна не Росія. Ми бачимо спроби повністю розвернути Україну до путінської моделі державного управління. Це обшуки на опозиційних телевізійних каналах, це і пропозиції законопроектів, які мають на меті загнати в рамки журналістську спільноту, загнати в рамки свободу слова в Україні", - заявив співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов.

"Перше - це пропозиції команди Зеленського внести зміни до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності журналістів за нібито маніпуляції. У жодній демократичній країні світу такого немає. Відповідальність за публікацію і видачу в ефір неправдивої інформації і нині передбачена українським законодавством. Ми всі бачили атаку на судову систему, ми бачимо концентрацію керівництва правоохоронними органами, - тому цей законопроект про кримінальну відповідальність для журналістів може бути використаний виключно з однією метою - згорнути свободу слова в Україні", - переконаний Герасимов.

Він повідомив, що під час зустрічі з Разумковим також обговорювали ініціативу депутатів монобільшості щодо закону про ЗМІ. У "Євросолідарності" зазначають, що запропонований законопроект передбачає використання принципів так званого фейр-плей, проте є підозри, що його буде використано для фінансово-податкового тиску на ЗМІ, як це було наприкінці 90-х і на початку 2000-х.

"Усі пам'ятають, як тоді через податкову могли закривати ЗМІ, особливо опозиційні, могли редагувати їхню політику, могли відлякувати рекламодавців", - застерігає Герасимов.

Як повідомлялося, 7 листопада Державне бюро розслідувань (ДБР) провело в житлі власника телеканалу "Прямий" обшук у рамках розслідування у справі про можливі зловживання п'ятого президента України Петра Порошенка під час купівлі-продажу телеканалу. Справу було відкрито за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента України часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА