18:28 12.11.2019

Київ протестує у зв'язку із засудженням у Росії шістьох кримських татар у справі організації "Хізб ут-Тахрір"

2 хв читати
Київ протестує у зв'язку із засудженням у Росії шістьох кримських татар у справі організації "Хізб ут-Тахрір"

Міністерство закордонних справ України протестує проти незаконного рішення Південного окружного військового суду РФ про засудження шістьох кримчан у справі про участь у діяльності терористичної організації "Хізб ут-Тахрір".

Звинувачення є повністю сфабрикованим, йдеться в оприлюдненій прес-службою МЗС заяві.

"На політичну вмотивованість рішення вказує той факт, що суд проігнорував відсутність доказової бази і підтримав запит сторони обвинувачення, засудивши М. Алієва на 19 років, І. Бекірова на 18 років, Е.-У. Куку та В. Сірука до 12 років, Р. Алімова до 8 років, А. Джеппарова до 7 років позбавлення волі. Це ганебне рішення вкотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується російською окупаційною адміністрацією для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу", - наголосили у відомстві.

МЗС України закликає міжнародну громадськість засудити рішення суду і посилити тиск на Росію з метою змусити її припинити порушення прав людини на тимчасово окупованому півострові Крим, звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України та відновити територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах.

"Російська Федерація має в повному обсязі виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року, "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року, 19 грудня 2017 року та 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - заявляють у міністерстві.

Як повідомлялося, 12 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) відправив до колонії шістьох кримчан "за участь у діяльності ялтинського осередку терористичної організації "Хізб ут-Тахрір" і замах на захоплення влади в країні".

Мусліма Алієва засуджено до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку – 12 років, Вадим Сірук - 12 років, Арсен Джеппаров - 7 років і Рефат Алімов - 8 років. Відбувати ці терміни вони будуть у колонії суворого режиму.

Залежно від ролі та ступеня провини кожного вирок було ухвалено за ч. 1, 2 ст. 205.5 (участь в організації, яку відповідно до законодавства РФ визнано терористичною) і ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК Росії (замах на насильницьке захоплення влади).

Усіх шістьох затримали в лютому-квітні 2016 року. Обвинувачені в суді заперечували свою провину.

Верховний суд РФ у 2003 році визнав "Хізб ут-Тахрір" терористичною організацією та заборонив її діяльність у РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА