19:27 12.11.2019

Назарбаєв пропонував Зеленському допомогу в організації переговорів із Путіним, але це була розмова без конкретики

2 хв читати
Назарбаєв пропонував Зеленському допомогу в організації переговорів із Путіним, але це була розмова без конкретики

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Японії дійсно пропонував президенту України Володимиру Зеленському допомогу в організації можливих переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним, але це була пропозиція без конкретики, зазначає міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Президент (Зеленський - ІФ) сказав те, що він каже і Меркель, і Макрону, що, "безумовно, мені треба зустрічатися з Путіним, тому що ми не можемо без зустрічі зсунути процес з місця". Про те, що давайте ми замість чогось зробимо цю зустріч, - такої розмови не було", - сказав він "Бі-Бі-Сі" у вівторок.

За словами Пристайка, пропозиція Назарбаєва мала суто дипломатичний характер.

"Якщо треба допомога - я готовий допомогти. Відповідь Зеленського була: "Дякую, нам потрібна будь-яка допомога, давайте зустрічатися", - пояснив глава МЗС України.

Міністр нагадав, що раніше Казахстан уже пропонував замість Мінська проводити переговори з врегулювання ситуації на Донбасі у себе, але з точки зору логістики це складніше.

"Ніхто нікого не хоче ображати, але ми задоволені тим, що ми маємо, - переговорну позицію в Мінську. Вона зручна для всіх. Я не думаю, що зустріч може бути в Астані (зараз - Нур-Султан). Скоріш за все, або в Берліні, або в Парижі", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи є реальною зустріч Зеленського і Путіна віч-на-віч поза "нормандським форматом", Пристайко сказав: "Я так само, як і ви, сьогодні зранку почув, що така зустріч можлива".

За його словами, для обговорення має бути підтвердження від російської сторони. "Тоді ми будемо ухвалювати рішення. Але ми залишаємось у "нормандському форматі". Ми не просто поважаємо те, що було зроблено, але й, давайте не забувати, Франція та Німеччина є тими силами, які дозволяють нам вести переговори з трішки іншої позиції, ніж коли ми говоримо тет-а-тет", - підсумував він.

Як повідомлялося, 12 листопада на п'ятому засіданні політичного форуму "Астана клуб" Назарбаєв висловив переконання, що Зеленський і Путін зможуть домовитися про врегулювання конфлікту на Донбасі під час особистої зустрічі, і запропонував провести її на території Казахстану.

"Зараз я зустрівся з паном Зеленським, послухав його. Буквально вчора говорив із Володимиром Путіним на тему, як далі вирішувати цю проблему. (...) Я вважаю, що потрібна окрема особиста зустріч президентів Росії та України", - сказав він.

"Я вже отримав згоду Зеленського на зустріч тет-а-тет, про це повідомив президенту Росії. Тепер подивимося. Якщо нейтральний майданчик потрібен, я запропонував Казахстан", - зазначив Назарбаєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА