14:43 13.11.2019

На прикладі незаконного засудження кримчан у справі "Хізб ут-Тахрір" МКС може вперше розглянути незабезпечення права на справедливий суд як військовий злочин - Кориневич

2 хв читати
На прикладі незаконного засудження кримчан у справі "Хізб ут-Тахрір" МКС може вперше розглянути незабезпечення права на справедливий суд як військовий злочин - Кориневич

Рішення Південного окружного військового суду РФ про засудження шістьох кримчан у справі про участь у діяльності організації "Хізб ут-Тахрір" може стати першим кейсом для Міжнародного кримінального суду (МКС) із розгляду незабезпечення права на справедливий суд як військового злочину, вважає постпред президента України Володимира Зеленського в Криму Антон Кориневич.

"Насправді, незабезпечення права на справедливий суд є системним військовим злочином, і рахунок уже пішов на сотні справ. Ми з правоохоронними органами АРК сприяємо належному документуванню таких фактів і направленню відповідних повідомлень до Міжнародного кримінального суду", - сказав він на брифінгу в середу, коментуючи відповідне рішення суду від 12 листопада.

На думку Кориневича, ця справа "може бути дуже цікаво" для Міжнародного кримінального суду.

"Ще ніколи, по суті, у своїй практиці вони не говорили саме про незабезпечення права на справедливий суд як про військовий злочин. Ось їм перший кейс", - зазначив він.

Як повідомлялося, у вівторок Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) відправив до колонії шістьох кримчан "за участь у діяльності ялтинського осередку терористичної організації "Хізб ут-Тахрір" і замах на захоплення влади в країні".

Мусліма Алієва засуджено до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку 12 років, Вадим Сірук - 12 років, Арсен Джеппаров - 7 років і Рефат Алімов - 8 років. Відбуватимуть ці терміни вони у колонії суворого режиму.

Усіх шістьох було затримано в лютому-квітні 2016 року. Обвинувачені в суді заперечували свою провину.

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти цього рішення Південного окружного військового суду РФ.

"На політичну вмотивованість рішення вказує той факт, що суд проігнорував відсутність доказової бази і підтримав запит сторони обвинувачення, засудивши М. Алієва на 19 років, І. Бекірова на 18 років, Е.-У. Куку і В. Сірука на 12 років, Р. Алімова на 8 років, А. Джеппарова на 7 років позбавлення волі. Це ганебне рішення вкотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовує російська окупаційна адміністрація для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу", - наголосили у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА