20:38 13.11.2019

Трампу потрібна була публічна заява Зеленського щодо початку розслідувань стосовно Burisma - Тейлор

3 хв читати
Трампу потрібна була публічна заява Зеленського щодо початку розслідувань стосовно Burisma - Тейлор

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор повідомив, що президентові США Дональду Трампу недостатньо було особистої обіцянки президента України Володимира Зеленського провести розслідування справи стосовно компанії Burisma Holdings, у якій працював син колишнього віце-президента США Джо Байдена Гантер.

"Я зрозумів, що президент Трамп через посла Сондленда (посла США в ЄС Гордона Сондланда - ІФ) просив президента Зеленського публічно розпорядитися провести ці розслідування, недостатньо було лише пообіцяти це особисто, йому потрібна була публічна заява", - сказав Тейлор під час публічних слухань щодо імпічменту стосовно президента Дональда Трампа в середу в Палаті представників Конгресу США.

Посол назвав тривожним використання необхідності розслідувань взамін на військову допомогу.

"Одна справа - це використовувати важіль тиску для зустрічі в Білому домі. Інша річ, думаю, це використовувати важіль для надання допомоги у сфері безпеки - країні, яка перебуває в стані війни, яка залежить від допомоги та демонстрації підтримки. Це набагато тривожніше", - зазначив Тейлор.

Також дипломат розповів, що дізнався, що 26 липня, наступного дня після дзвінка Трампа й Зеленського, посол Сондленд був присутній на зустрічі з "високим українським чиновником у Києві".

Так, зокрема, співробітник посольства супроводжував Сондленда в ресторан після цієї зустрічі, де останній зателефонував президентові США.

"Посол Сондленд сказав президенту Трампу, що українці готові рухатися вперед", - розповів Тейлор.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні також дізнався від свого співробітника, що той запитав Сондленда про розмову.

"Посол Сондленд відповів, що президент Трамп більше турбується про розслідування стосовно Байдена, на якому наполягав Джуліані", - зазначив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи справді, за словами Сондленда, Трамп більше турбується про розслідування стосовно Байдена, ніж про Україну, Тейлор додав: "Так, і щодо Burisma".

Демократи з Палати представників американського конгресу розпочали розслідування, що стосується імпічменту президента США Дональда Трампа. На такий крок вони пішли, дізнавшись зі ЗМІ, що Трамп під час літньої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським тиснув на співрозмовника, прагнучи змусити його провести розслідування стосовно Байдена-молодшого.

Демократи вважають, що Трамп зловжив повноваженнями, прагнучи створити проблеми Джо Байдену - своєму потенційному суперникові на президентських виборах 2020 року.

У результаті Білий дім оприлюднив стенограму розмови. З'ясувалося, що Трамп справді порушував тему Байдена, однак, судячи з документа, тиску на Зеленського не чинив. Сам український президент також підтвердив, що не відчував тиску з боку Трампа.

Стенограма не стала для демократів доказом відсутності тиску, й вони продовжують розслідування.

Під час перебування на посаді віце-президента в адміністрації Барака Обами Джо Байден, зокрема, курирував пов'язані з Україною питання. В цей самий час його син Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії "Бурісма".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА