16:13 14.11.2019

Держбюджет-2020 руйнує реформу децентралізації та соціальні програми - Порошенко

3 хв читати
Держбюджет-2020 руйнує реформу децентралізації та соціальні програми - Порошенко

Запропонований урядом державний бюджет на 2020 рік руйнує реформу децентралізації, котра проводилася п'ять років, і скорочує запущені протягом останні роки соціальні програми, заявив п'ятий президент України Петро Порошенко.

"Після того як був нанесений потужний удар європейській інтеграції України у вигляді ухвалення законів, які руйнують наші зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію – зокрема зміни до судової реформи, ми маємо удар по ще одній надзвичайно успішній реформі. П’ять років наша команда займалася реформою децентралізації. В чому вона полягає? Це не тільки додаткові права територіальним громадам, це і фінансове забезпечення діяльності територіальних громад в автоматичному режимі. Що відбулося зараз? Зараз гроші, які належать місцевому самоврядуванню, забрали на Київ. Для того щоб київський чиновник в Офісі президента або в уряді замість громади визначав – чи дасть він гроші на школу, дитячий садок, місцеву дорогу, лікарню, освітлення вулиць чи ні", - наводить слова Порошенка прес-служба партії "Європейська солідарність".

Головною метою ухвалених змін, упевнений Порошенко, є збільшення корупційної складової в перерозподілі коштів напередодні місцевих виборів 2020 року.

Крім того, зазначив він, запропонований бюджет не передбачає підвищення соціальних стандартів, незважаючи на всі обіцянки чинної влади.

"Усі реформи – починаючи з сільської медицини – на це в них грошей немає. Починаючи від телемедицини, від якої залежать мільйони українців. Сьогодні ми фактично перекрили фінансування тих проектів, куди вже витрачено мільярди державних коштів", - заявив Порошенко.

Йдеться, зокрема, і про субсидії, і про рівень мінімальної пенсії, підвищення якої в першому півріччі 2020 року не передбачено. Відсутнє фінансування будівництва житла для контрактників, скасовано "тринадцяту пенсію" та допомогу багатодітним сім'ям.

"Згадайте, цього року ми запровадили для найменш захищених верств населення – для пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію, – 13-ту пенсію. Ця програма також не знайшла своє відображення в проекті Державного бюджету. Допомога родинам із дітьми – на третю, четверту дитину, до півтори тисячі гривень щомісяця родини багатодітні отримували, зараз це також не є пріоритетом", - наголосив Порошенко.

Як повідомлялося, 14 листопада Верховна Рада ухвалила закон про державний бюджет на 2020 рік, проект закону №2000 в цілому підтримали 280 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Доопрацьований до другого читання проект державного бюджету на 2020 рік передбачає 1,2 млрд грн на створення Бюро фінансових розслідувань, на фінансування розробки та реалізації державних інвестиційних проектів пропонується виділити 1,84 млрд грн, зокрема у сфері охорони здоров'я - 772,5 млн грн, транспортної інфраструктури - 390 млн грн, охорони довкілля - 190 млн грн, освіти - 180 млн грн.

Крім цього, проект держбюджету передбачає фінансування Агентства з управління державним боргом - 52,76 млн грн.

Загалом доходи проекту держбюджету на 2020 рік передбачено в розмірі 1,84 трлн грн, що на 14,18 млрд грн більше порівняно з проектом держбюджету, підготовленим до першого читання. Зокрема, доходи загального фонду пропонується передбачити в 965,9 млрд грн, що на 11,9 млрд грн більше, ніж було закладено в попередньому документі.

Видатки проекту держбюджету пропонується визначити в 1,18 трлн грн, зокрема за загальним фондом - 1,053 трлн грн.

Граничний обсяг дефіциту держбюджету пропонується встановити в розмірі 94,275 млрд грн, зокрема дефіцит загального фонду - 72,365 млрд грн.

Під час обговорення народні депутати також підтримали поправку, згідно з якою надходження від акцизу на паливо перерозподіляються з Дорожнього фонду в місцеві бюджети.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА